Opvangschip Silja blijft zeker tot 2026 open: ‘Niet de meest ideale opvangsituatie’

Het opvangen van statushouders op het cruiseschip de Silja in de Merwehaven blijft een ‘fantastische, creatieve oplossing’, vindt wethouder Faouzi Achbar. Wel is Achbar in gesprek met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) om ‘duiding’ te krijgen over de ‘krachttermen’ die GZA volgens Achbar gebruikt in de brandbrief die ze begin april stuurden naar het COA.

In de brief, waar het NRC meerdere artikelen over publiceerde, waarschuwt GZA onder andere voor een ‘snelkookpan waar geweld, bedreigingen en mogelijk misbruik voorkomen.’ Vandaag, donderdag 24 april, kwamen de brief en de reactie van Wethouder Achbar daarop aan bod tijdens de actualiteitenraad. En daaruit blijkt dat veel raadsleden erg bezorgd zijn over de veiligheid van de bewoners op het cruiseschip.

Niet menswaardig
“We waren er afgelopen dinsdag [22 april] nog, want we wilden weten hoe het er nu is. Ik ben me kapot geschrokken. Er zijn niet eens hekken geplaatst op de kade om daar een veilige speelplek te maken voor kinderen, ze kunnen zo in het water vallen. We schenden zelfs het recht op onderwijs van een groep van zeker 50 kinderen die op de boot worden opgevangen”, aldus Sabrina van Peppel (PvDD).

Agnes Maassen (D66) maakt zich ook zorgen over de kinderen op de boot. Er zouden namelijk zelfs signalen zijn van kindermisbruik op het cruiseschip. Maassen vindt het daarnaast problematisch dat de organisaties alleen naar hun eigen verantwoordelijkheden lijken te kijken, in plaats van dat er wordt gekeken naar de algehele leefomstandigheden op de boot en dat er vervolgens, collectief, een plan wordt gemaakt.

Signalen
Wethouder Achbar zegt te zijn geschrokken van de brief: “het is niet de meest ideale opvangsituatie die je zou willen hebben.” Maar hij geeft ook aan dat de bal wat hem betreft op dit moment bij het COA en GZA ligt. Hij wil weten hoe het precies zit met de ‘signalen’ uit de brief, maar het is volgens Achbar niet makkelijk om daar achter te komen. “Als er wordt gesproken over kindermisbruik wil ik precies weten hoe dat zit, maar er wordt [door de artsen] gewezen naar beroepsgeheim.” Wel zegt hij dat er één concreet signaal is onderzocht: “Dat is uitgelopen en daar is uitgekomen dat er geen vervolgstappen nodig zijn.”

Het schip blijft wat Achbar betreft voorlopig dienen als opvanglocatie, de gemeente heeft het huurcontract tot 1 januari 2026 verlengd. Daarmee wuift hij de kritiek weg dat de locatie het probleem zou zijn. Alle opvanglocaties brengen volgens hem risico’s met zich mee: “Daar moet je alert op zijn. Maar dat betekent niet dat je per definitie allerlei misstanden kunt voorkomen. [Die misstanden hebben] niet per se te maken met het type locatie. In principe is het een leefbare situatie met een aantal uitdagingen, maar ik wil niet spreken over een onhoudbare situatie.”