Oranje wijnen proeven bij Kaapse Maria

Maud van Berlo heeft een grote liefde voor natuurwijnen. Ze verkoopt wijnen, maar ze organiseert ook proeverijen. Wij gingen langs bij één van deze proeverijen met oranje wijnen.

Witte wijn en rode wijn kent iedereen wel, maar oranje wijnen zijn minder bekend. Oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven, maar ze worden verwerkt zoals dat gebeurt bij rode wijn. Bij witte wijn wordt gebruikelijk de schil en de pit gescheiden van het sap. Bij oranje wijn is dat niet zo. Maud was niet direct fan van de wijn: “Ik heb er heel veel moeite mee gehad, met orange wines. Ik vond het in het begin helemaal niet zo lekker, omdat het iets doet met je hoofd. Het is geen witte wijn, maar het is ook geen rode wijn. Nu vind ik het te gek, omdat er zo veel meer smaken te ontdekken zijn”.

De deelnemers van de proeverij zijn ook groot fan van de oranje wijn: “De smaken van oranje wijnen zitten heel erg op de smaken van het steenfruit; abrikozen, perziken. Naarmate ze ouder worden komt er meer diepte in en meer kruidigheid”.

Maud begon in 2015 met Blije Wijnen. Ze begon met een paar doosje wijn en één wijnboer, maar ondertussen heeft ze een winkel aan de Schietbaanstraat in het Oude Westen en is ze een groothandel voor horecabedrijven. Ze verkoopt natuurwijnen. Op de wijngaarden van natuurlijke wijnen worden geen chemische middelen gespoten. Aan de wijnen worden daarnaast geen additieven toegevoegd en de wijn mag niet- of minimaal gefilterd worden. En dat geeft een heel andere smaak volgens Maud. Eén van de deelnemers van de proeverij is het met haar eens: “Er zit meer variatie in. Ik vind het spannender dan een wijn uit de supermarkt. Die doet me niet zo veel meer”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter