Bed-bad-broodopvang in actie tegen opheffing: ‘Rotterdam zakt door humane ondergrond’

De bed-bad-broodregeling houdt op te bestaan, maar vrijwel alle Nederlandse steden kiezen ervoor om op eigen houtje door te gaan met de opvang. Alleen Rotterdam zet definitief een streep door de regeling. Onacceptabel, vinden verschillende organisaties, en daarom staat er 10 november een groot protest op de planning.

De demonstratie is een initiatief van Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak (NOO), de Pauluskerk, Formaat, Take Away en Stichting ROS. Laatstgenoemde regelt de opvang van de uitgeprocedeerde asielzoekers. Door het protest zou korte tijd enige overlast in de binnenstad kunnen zijn, maar de actie is volgens hen noodzakelijk om de opvang ook ná 1 januari in stand te houden.

Oponthoud
“Laten we voorop stellen dat er absoluut geen rellen zullen zijn”, zegt coördinator Maarten Goezinnen over het protest zondag 10 november. “Er kan wat oponthoud zijn met verkeer doordat we vanuit het Centraal Station naar het gemeentehuis lopen, maar daar blijft het bij”, vertelt Goezinnen verder. Bij het gemeentehuis wil de stoet graag in gesprek met Burgemeester Schouten, of wethouder Achbar, die verantwoordelijk is voor de opvang. “Om te kijken of we de gemeente toch zo ver kunnen krijgen om overstag te gaan”, vertelt Goezinnen.

Hoeveel mensen er worden verwacht, durft de coördinator niet te zeggen. Een petitie die door Stichting ROS is begonnen, is inmiddels ruim 2500 keer ondertekend. Of er vergelijkbare getallen worden verwacht tijdens het protest, is niet bekend. “We hopen natuurlijk op zo veel mogelijk mensen, maar het is lastig te zeggen.”

Hoeveel overlast er wordt verwacht, is lastig te zeggen. Met name trams zouden vertraging op kunnen lopen door de stoet die naar het stadhuis loopt. Het protest vindt zondag 10 november plaats om 13.00, en begint voor Rotterdam Centraal op het Stationsplein. In een protestmars wordt er vervolgens gewandeld naar het Stadhuis.

Humane aspect
De kans dat het protest verandering kan brengen in de beslissing van de gemeente Rotterdam om de bed-bad-broodregeling te stoppen, is volgens Goezinnen realistisch. “De druk wordt op dit moment enorm opgevoerd, maar het college houdt nu nog voet bij stuk. D66 is enorm aan het worstelen. Hun jongerenafdeling is het helemaal niet eens met de keuze van de coalitie.” Dat er nog maar twee maanden zijn tot de uitgeprocedeerde asielzoekers op straat belanden, maakt voor Goezinnen niks uit. “Ook na 1 januari blijven we aandacht vragen voor deze zaak.”

Voor Stichting ROS en de aanhangende partijen gaat het namelijk niet alleen om het geld, maar ook om het humane aspect. “Als je als grote stad mensen op straat laat slapen, dan zak je door een humane ondergrond. Zelfs al doet Minister Faber niks, kan je er als stad voor kiezen om toch actie te ondernemen. Rotterdam geeft helemaal niks om de opvang op dit moment, en dat is niet oké.”