Organist Geert stopt na een kwart eeuw bij de Doelen

Geert speelt al sinds 1997 op het grote orgel in de Doelen, maar heeft besloten om er binnenkort mee te stoppen. “Ik heb er heel veel uren speelplezier op doorgebracht”. Hij had nog wel even door kunnen gaan, maar Geert vindt het ‘wel goed zo, want er is een hele goede opvolger gevonden en ik geef graag het stokje over’.

Geert heeft veel concerten gespeelt op het grote Doelen orgel: “Het is een waanzinnig groot instrument”. Geert vergelijkt het orgel met een cockpit van een groot vliegtuig, heel veel knoppen en pedalen waarvan de meeste mensen geen idee hebben wat ze doen. Door wat toetsen aan te slaan en aan wat knoppen te trekken laat hij zien wat voor geluid eruit komt en uit welke van de duizenden pijpen het klinkt.

Op de vraag waarom hij orgel speelt en niet op een ‘normale’ piano heeft Geert een kort en duidelijk antwoord: “Ja joh, hier krijg je een kick van”. Maar ondanks die kick heeft hij dus toch besloten om te stoppen bij de Doelen. Er komen nog een paar concerten aan en dan geeft hij het stokje over. Geert gaat het wel missen, “het is een deel van je leven, een kwart eeuw”, zegt hij. “Het is ook leuk om een keer te gaan luisteren naar anderen.”

Goede vriendin en registrant (assistent van een organist) Laura Roest denkt dat hij wel gemist gaat worden: “Hij heeft een eigen publiek”. Ze is zelf ook lovend over zijn orgel kunsten. “Je hebt van die organisten die spelen technisch perfect, maar dat doe me dan niks. Bij Geert is dat anders, dat doet mij ook muzikaal wat”.