NRC, AD en Rijnmond meldden donderdag 9 april dat de helft van de bewoners op de dementie afdeling van de Leeuwenhoek aan de West-Kruiskade is overleden, vermoedelijk aan het coronavirus. Wij gaan hierover in gesprek met oud-medewerker van de Leeuwenhoek en zorgmaatje Nelly Hoogvorst.
Volgens Hoogvoorst valt de coronacrisis in de Leeuwenhoek niet te wijten aan de zorg in het tehuis. “De maatschappij heeft te veel bezuinigd en zo weinig toegelaten dat er een verpleegsituatie is ontstaan waarin de mens niet meer centraal staat.” Sinds 2018 is Hoogvorst gepensioneerd en zorgt zij voor een aantal ouderen in het tehuis. “Normaal gesproken ging ik dagelijks langs mijn twee maatjes.” Sinds de uitbraak van het coronavirus mag Hoogvorst het verzorgingshuis niet meer in.
Volgens Hoogvorst is het coronavirus niet de voornaamste reden van het grote overlijdens aantal. “Ik weet niet of ze aan het coronavirus overleden zijn. Gewoonlijk overlijden er in een jaar een stuk of twintig bewoners. De mensen die worden aangenomen, hebben een behoorlijk zware indicatie en zijn al op leeftijd. De Leeuwenhoek is voor hen vaak een eindstation. Misschien is dit de genadeklap geweest.” Nu staan er zo’n 18 condoleances op de gedenktafel.
Op de vraag of de situatie in Leeuwenhoek voorkomen had kunnen worden heeft Hoogvoorst ook een antwoord op. “Ze hebben voorkomen wat voorkomen had kunnen worden. Alle drie de managers zijn de laatste dagen fulltime komen werken. Ze voeren alle RIVM maatregelen uit en iedereen wordt ook goed voorgelicht. Zo staan er pionnetjes en krijgen alle medewerkers en flexwerkers een pakketje met een masker, bril, schort en een locker.”
Lees hier over de eerste besmettingen in de Leeuwenhoek.
Hoogvorst vindt dat er te weinig zorg is geweest in het tehuis, omdat er een hoop niet meer mag van het RIVM. Volgens haar kun je als vrijwilliger zorg dragen als je je goed voelt. “Ik neem ook RIVM maatregelen; ik was m’n handen en wanneer ik buiten zit houd ik afstand. Zo kunnen we gewoon even een praatje maken met de bewoners.”
Nelly werkte sinds 2004 bij de Leeuwenhoek. Volgens haar zijn er veel nevengeluiden rond het tehuis. “Slecht nieuws is op een of andere manier in de publiciteit gekomen. Zo slecht als men zich voorstelt, heb ik het nog nooit meegemaakt. Geroddel uit hartje Rotterdam.”
Hoogvorst had na het gesprek nog een boodschap; “Probeer fondsen beschikbaar te stellen, zodat mensen maatwerk kunnen leveren. Zoals Jules Deelder zei: “De omgeving van de mens is de medemens. Geschreven om de hoek van de Leeuwenhoek.”
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat