Oude archiefstukken nu openbaar voor Rotterdammers

In januari belicht het Stadsarchief Rotterdam een aantal bijzondere archiefstukken die openbaar zijn geworden voor iedereen. De meeste archiefstukken die overkomen naar het Stadsarchief zijn direct in te zien. Sommige stukken kennen een openbaarheidsbeperking van bijvoorbeeld 25, 50 of 75 jaar.

Het Stadsarchief Rotterdam belicht deze maand op zijn site vier bijzondere archiefstukken die sinds 1 januari openbaar zijn. De eerste is begin deze week gepubliceerd en gaat over een manifestatie van de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming (NVSH) in 1967, ‘Tien over Bloot’. Het archief wil komende weken verder inzoomen op een dossier over de arrestantenregisters van de gemeentepolitie uit 1942 (met daarin gegevens over Joden en verzetsstrijders die toen zijn opgepakt). Daarnaast plaatst het Stadsarchief een artikel over de problemen bij warenhuis Ter Meulen in 1987. En als laatste gaat het in op een dossier uit het politiearchief over de behandeling van Chinezen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Volgens de Nederlandse Archiefwet moeten de archieven van de Rotterdamse overheid uiterlijk 20 jaar na ontstaan worden overgebracht naar het Stadsarchief. Alle archieven zijn dan openbaar, tenzij het overbrengende overheidsorgaan besluit de openbaarheid nog voor een bepaalde periode te beperken. De reden is meestal beschermen van persoonsgegevens of privacy. Meer dan 95% van alle archieven is echter wel onmiddellijk na overbrenging openbaar.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat