Oudste RET bus viert zeventigste verjaardag

In het trammuseum aan de Kootsekade wordt op zaterdag 4 augustus de verjaardag gevierd van de oudste bewaarde RET-bus, de ‘Saurer’. Deze in 1948 gebouwde bus wordt dan 70 jaar. Er worden op deze dag presentaties gehouden over de geschiedenis van de Saurer en er zijn gepensioneerde RET-buschauffeurs aanwezig die kunnen vertellen hoe het was op deze bussen te rijden.

Saurer 223 met zijn karakteristieke ‘bolle’ uiterlijk werd op 13 juli 1962 buiten bedrijf gesteld, met de bedoeling hem als museumbus te bewaren. Behalve bewaren kwam daar weinig van terecht en in 1971 werd de bus alsnog verkocht aan een sloper. De pas opgerichte Stichting Veteraan Autobussen (SVA) wist de Saurer van de sloop te redden. Hij heeft na een opknapbeurt vele jaren als museumbus gereden maar is inmiddels toe aan grondig herstel. Daar wordt momenteel in de remise aan de Kootsekade door vrijwilligers van RoMeO hard aan gewerkt.

Naast de jarige Saurer zijn ook de historische trams van de RET en de oudste metro te bezichtigen. Bij de Saurer staat ook het oudste museumstuk uit de collectie: de paardenomnibus uit 1878. Een omnibus is een door een paard getrokken voertuig dat op houten wielen met stalen banden over de keien hobbelde. Minder comfortabel dus dan de paardentram, die vanaf 1879 over gladde rails door de Rotterdamse straten reed.

Om het museum te bezoeken kan nostalgisch gereisd worden: Tussen het museum en het Centraal Station (halte E op het Weena) rijdt ieder uur een historische tram. Als het mooi weer is, wordt hieraan de open bijwagen uit 1907 gekoppeld zodat de passagiers lekker kunnen uitwaaien. De tramritten zijn inbegrepen bij de toegangsprijs voor het museum. Meer informatie op www.stichtingromeo.nl

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter