OUT-vwy-ehn waait over naar USA maar Rotterdammers halen daar hun frisse neus voor op

In de Amerikaanse krant The Washington Post verscheen deze week een artikel over het Nederlandse begrip uitwaaien. De traditie van benen strekken en frisse lucht happen is overgewaaid en is nu een trend in de USA. Maar waarom is het zo’n groot succes? We vragen het aan voorbijgangers op dé uitwaailocatie van Rotterdam: Hoek van Holland.

Uitwaaien betekent dat je ergens frisse lucht gaat halen. De Amerikanen noemen het out-vwy-ehn gebaseerd op het woord uitwaaien. Veel Rotterdammers waaien vandaag uit op het strand. “Ik kom twee of drie keer in de week naar het strand om uit te waaien en nergens aan te denken.” vertelt een voorbijganger. Een andere Rotterdammer geeft aan dat hij graag met zijn honden komt uitwaaien, “Ik neem mijn honden mee en we lopen of ik fiets rond.”

De ene Rotterdammer vindt het niet erg dat Amerikanen het woord uitwaaien gebruiken; “Het is toch juist leuk dat ze het woord gebruiken?” Maar een andere mevrouw vindt het onzin, misschien moet deze mevrouw nog wat meer uitwaaien.