Overschie is vier jeu de boules banen en een nieuwe vereniging rijker

Overschie is een officiële jeu de boules vereniging rijker, of zoals de organisatie het zelf op z’n Rotterdams noemt ‘Sjeudeboelen’. De afgelopen tijd werden er vier spiksplinternieuwe banen aangelegd bij de Taludweg, naast voetbalvereniging HWD. Vandaag is de feestelijke opening. 

Beelden: Roelant Siekman

In coronatijd organiseerde een groepje buren en vrienden uit Overschie regelmatig activiteiten, om vooral oudere mensen te bereiken in tijden van eenzaamheid en opsluiting. Ada van Noordwijk, ook wel bekend als Oma Overschie, zat in de organisatie verantwoordelijk voor deze activiteiten. Er werden pannenkoeken gebakken, wandelingen gemaakt en op een dag werd er jeu de boules gespeeld. 

Het spel dat de Fransen ‘petanque’ noemen werd gespeeld op de velden van de voetbalvereniging. Ada had zelf een afkeer van jeu de boules, maar zat destijds in de gebiedscommissie en moest daar naar eigen zeggen dus wel bij zijn: “Ada doe je even mee, werd er gevraagd. Maar ik had mijn laarsjes met hakken aan en hield mijn handen stijf op mijn rug.” Toen er toch een keer één persoon te kort was, ging Ada overstag “Het was zo magisch, we hadden zoveel lol.” 

Het aantal spelers en geïnteresseerde groeit hard en inmiddels gooien er meer dan twintig leden regelmatig een balletje. Ada is er daar ook één van en speelt graag “met de ballen van Jan”. Jan Kok, inmiddels gebombardeerd tot teamcoach, is een belangrijk persoon voor de vereniging door zijn clinics en tips. Zo belangrijk zelfs dat de sjeudeboel club haar banen naar Jan heeft vernoemd. 

Zaterdag 26 maart worden de vier nieuwe en officiële wedstrijdbanen geopend. De aanleg van de banen werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van onder andere Sportbedrijf Rotterdam, Sint Laurensfonds, De Leeuwen van Lignac Stichting en van het Elise Mathilde Fonds. Meespelen is gratis en ook spullen zijn geregeld.