Paardenmarkt in Oud-IJsselmonde brengt paardenhandelaren bij elkaar

De paardenmarkt in Oud-IJsselmonde zorgt ook dit jaar weer voor veel handje-klap. Het is dé manier om er te onderhandelen over het kopen van een pony of paard. De eeuwenoude traditie brengt iedere laatste woensdag van juni paarden, handelaren en potentiële kopers bij elkaar.
Het gehinnik slaat je om de oren zodra je de Bovenstraat in loopt. De paarden worden uitgeladen. “Ik bied 250 euro”, zegt iemand tegen een handelaar. “Nee ik wil er 300 euro voor”, houdt hij zijn poot stijf. “Er moet meer geboden worden.”

Het gaat er hard aan toe. De ponyhandelaar is verknocht aan de paarden. “Het is hobby. De een verzamelt postzegels en de andere pony’s. Zo heb je allemaal wat.” 

 
Er is op de paardenmarkt ook een braderie met zo’n 275 kraampjes. “Van oorsprong stamt dit uit 1701. Er was destijds noodweer geweest dat enorm veel schade heeft aangebracht. De baron van het Koetshuis in IJsselmonde heeft toen bepaald dat er één keer per jaar een beestenmarkt gehouden mocht worden. Om enigszins geld terug te kunnen verdienen.” En dat gebeurt tot op de dag van vandaag nog steeds iedere laatste woensdag van juni.