Paardrijden met een bijzonder team op de Rotterdamsche Manege

Op maandag dinsdag en donderdag is een team van cliënten van de Pameijer op de Rotterdamsche Manege. Deze mensen met een beperking helpen bij het uitmesten van de stallen, vegen en alle andere klusjes die nodig zijn om de manege tip top in orde te houden. 
Op donderdag is het feest, want dan hebben ze paardrijles. Iets waar al de hele week naar wordt uitgekeken.

Het doel van het project is om de clienten aan een baan te helpen. Dat hoeft niet in de paardensport te zijn. Tot nu toe is er nog niemand geholpen aan een baan, maar in de toekomst is dat wel de bedoeling.

Er is een groot niveau verschil tussen die cliënten. Er zijn een aantal cliënten met een verstandelijke beperking, maar ook cliënten met een psychische stoornis. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze enorm groeien door het project. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Donderdag is het hoogtepunt van de week. De cliënten kunnen niet wachten tot ze door de bak kunnen draven op hun favoriete paard. Instructrice Els verteld hoe enthousiast het team is: ‘Cliënten staan al ruim van te voren al klaar met hun cap in hun hand. Er is zelfs een cliënt die maandag zijn cap mee neemt voor het geval dat..’

Er worden dus twee in één vliegen in klap geslagen. De manege en de cliënten worden geholpen!