Een brug, duizenden nieuwe woningen en nauwelijks inspraak: in De Esch groeit het gevoel dat er over de wijk wordt besloten zonder de bewoners erbij te betrekken. Bewoners wilden daarom het gesprek aangaan met de Rotterdamse politiek tijdens een zelf georganiseerde paneldiscussie. Maar het debat gaat niet door—de opkomst vanuit de gemeenteraad bleef uit. “We willen een discussie op gang brengen waarin ook bewoners een stem hebben”, zegt Ben van Rooij van Buurtcollectief De Esch.
In Rotterdam staan tienduizenden nieuwe woningen gepland, verspreid over meerdere gebieden aan beide zijden van de Maas. Een van de grootste bouwopgaven ligt aan de oostkant van de stad, waar onder andere De Esch flink zal veranderen. Om deze nieuwe buurten bereikbaar te maken, besloot de gemeenteraad eind 2023 tot de aanleg van een brug tussen De Esch en De Veranda op Zuid. Maar juist dat besluit stuit op flinke weerstand bij omwonenden.
“In alle participatietrajecten gaven bewoners duidelijk aan dat ze een tunnel willen”, vertelt Ben. “In alle verkiezingsprogramma’s stond het en in het coalitieakkoord stond het. En dan ineens komt er toch een brug.”
‘Geen gehoor voor alternatieven’
Bewoners maken zich zorgen over de impact: geluidsoverlast, uitzicht weg, natuur verloren, en dat midden in een woonwijk. “En waarvoor? Volgens Rijkswaterstaat scheelt het maar een paar procent op de A16. Dan vraag je je toch af: waarom dit?”
Daarbij hebben bewoners ook zelf met alternatieven meegedacht. “We hebben met experts en buurtorganisaties een heel concreet voorstel uitgewerkt, pakket 6,” vertelt Ben. “Dat is ook beoordeeld door Rijkswaterstaat en kwam als beste optie uit de bus. Maar ook daar wordt vervolgens niets mee gedaan.”
‘We mogen komen luisteren, niet meedenken’
De gemeente organiseert op dit moment vier zogeheten ‘ambitieateliers’ waarin bewoners mogen ‘meedenken’ over de gebiedsontwikkeling. Maar veel mensen ervaren die bijeenkomsten heel anders. “Het was gewoon een presentatie van ambtenaren. De plannen liggen al vast, wij mogen alleen nog wat vragen stellen.” Het proces is nog niet geheel afgelopen dus misschien worden we nog positief verrast.
Volgens hem wordt er niet geluisterd naar de zorgen van bewoners. “De echte gevolgen van deze plannen worden niet concreet gemaakt. Wat betekent die brug voor het groen, het verkeer, het leven in de wijk? Dat blijft allemaal vaag.”
‘Debat had duidelijkheid kunnen brengen’
Het buurtcollectief hoopte met de paneldiscussie een ander gesprek te voeren: direct met de politiek, open en publiek. Niet alleen om zorgen te delen, maar ook om antwoorden te krijgen. “We willen gewoon weten waar we aan toe zijn”, zegt Ben. “Welke kant gaat het op, wie neemt verantwoordelijkheid en wordt er wel naar ons geluisterd?”
Maar dat gesprek komt er dus niet. “Alleen het CDA reageerde, en die konden niet. De rest? Niks. Stilte. En dat terwijl het hier gaat over de leefomgeving van duizenden mensen.”
‘Voorsorteren op volgende verkiezingen’
Toch geven de bewoners de moed niet op. Ze hopen het debat later alsnog te organiseren en dan met meer animo vanuit de politiek. Niet alleen om de huidige plannen te bespreken, maar ook om vooruit te kijken.
“We willen weten wie er straks echt voor de buurt staat”, zegt Benj. “De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2026. Dan kunnen we daar wat mee.”