Parkhavenbrug weer open voor gebruik na maandenlange afsluiting

De Parkhavenbrug in Delfshaven is donderdag 12 oktober weer te gebruiken. De brug was vanaf april afgesloten voor verkeer. Bij inspecties werden er, net als in de 1e Coolhavenbrug, gebreken gevonden in de draaipunten van de brug die konden leiden tot gevaarlijke situaties. De afsluiting van de brug duurde langer dan verwacht. Aanvankelijk zou de brug eind juli weer gebruikt kunnen worden, maar de reparatie liep uiteindelijk uit tot oktober.

De werkzaamheden moesten uitgevoerd worden in de ruimte onder de brug waar het contragewicht zit, de basculekelder. Deze ruimte bevindt zich onder de brug en is niet makkelijk te bereiken, waardoor de reparatietijd uitliep.

Verkeerschaos
Verkeersgebruikers in Delfshaven hebben het door alle brugafsluitingen zwaar te verduren gehad het afgelopen jaar. Vorig jaar vertoonden de 1e Coolhavenbrug en de Lage Erfbrug dezelfde gebreken als de Parkhavenbrug en daarmee zijn drie bruggen in Delfshaven in deze periode ter reparatie buiten gebruik geweest. Het verkeer werd daardoor omgeleid.

Veiligheid
De reparatie aan de Parkhavenbrug was hard nodig om de veiligheid van verkeersgebruikers te waarborgen. “Als de scheuren niet op tijd worden verholpen, kan in het ergste geval de brug uit de draaipunten vallen en dan komt er tweehonderd ton aan gewicht naar beneden”, legde projectmanager Civiele Kunstwerken Rob Zwinkels in maart uit.