Paul fietst langs de wederopbouw: ‘Amsterdam heeft grachten en wij de wederopbouwstad’

Geboren in ‘57 in een van de Lijnbaanflats is Paul Groenendijk best een kind van de wederopbouw te noemen. Hij studeerde architectuur, maar werd onderzoeker en publicist. Nu geeft hij onder andere fietstours over de Rotterdamse wederopbouwarchitectuur, waar hij inmiddels een liefde voor heeft opgebouwd.

“In de wederopbouwperiode werd vooral veel, snel en soms ook goedkoop gebouwd, maar er was heel veel aandacht voor beeldende kunst in die tijd’’, vertelt Paul. En wie goed op let kan dit ook zien. Zo neemt Paul ons mee naar de entree van een wederopbouwflat in Overschie, waar in de hal een kunstwerk in het steenwerk zit. “We weten niet precies wie hem heeft gemaakt, maar we vermoeden dat het de kunstenaar Luigi De Lerma is, omdat hij ook andere dingen in deze buurt heeft gedaan.”

“Amsterdam heeft zijn grachtengordel, Venetië zijn water en de essentie van Rotterdam is die wederopbouwstad’’, vertelt Paul. “En ik denk dat je dat moet koesteren. Als je begrijpt hoe het ontstaan is, dan krijg je er ook meer waardering voor’’.

Op 8 juni doet Paul zijn tweede fietstour. En mocht je meer over dit onderwerp willen weten, kijk dan ook onze serie Nooit Geweten waarin we de wederopbouwkunst in Rotterdamse gebouwen onder de loep nemen.