Paulus houdt ambacht van smid springlevend in zijn smederij in Overschie

Paulus van der Jagt is smid en laat in zijn eigen ‘IJzerij’ in Overschie zien, dat deze ambacht ook vandaag de dag nog springlevend is. Het avontuur van Paulus begon twintig jaar geleden met het restaureren van de ‘Helena’, het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland.

Het was voor Paulus een kans die hij destijds met beide handen aangreep; meewerken aan de restauratie van een historisch schip. Handig met zijn handen, maar onervaren met metaalbewerking herstelde de toen 26-jarige vader van twee, met een team, eigenhandig in vijf jaar tijd de Helena, een schip uit 1875 en één van de eerste schepen in zijn soort waar ijzer voor werd gebruikt. Voor Paulus was dit een leerschool van jewelste, maar ook ontdekte hij dat hij van ijzerbewerking zijn beroep wilde maken.

Inmiddels is Paulus 50 jaar en heeft hij dus zijn eigen smederij waar hij naast het samen laten komen van kunst en vakmanschap, ook de pure ambacht van het smeden deelt door onder meer les te geven aan volwassenen en kinderen. Hij wil zo niet alleen het beroep van smid bekender maken, maar ook bijvoorbeeld kinderen bewuster maken hoe dingen gemaakt worden. “Dat kinderen op straat lopen en denken van hé, ik zie een muuranker of ik zie een gesmede brugleuning.. Een pak melk komt ook niet uit een fabriek. Het is gewoon een toevoeging aan je bewustzijn.”, vertelt Paulus. Ook komen er wel eens bedrijven bij hem op bezoek voor een bedrijfsuitje.