Pernis hijst regenboogvlag: ‘Blootstelling maakt acceptatie’

Wie langs het gebiedskantoor van Pernis loopt kan iets opvallen: er hangt sinds deze week een regenboogvlag. Al eerder hingen er regenboogvlaggen in het dorp, maar die werden tot tweemaal toe gestolen. “Dorpen zijn vaak wat conservatiever aangelegd en daar duurt het langer voor sociale transitie heeft plaatsgevonden. Maar blootstelling maakt acceptie, als je dat niet doet dan blijf je die haat houden”, vertelt initiatiefnemer en wijkraadslid Mark Hopman.

Hopman bracht het idee voor een regenboogvlag in tijdens een vergadering om te laten zien dat “heel het dorp solidair staat bij de community”. Zelf heeft Hopman ook een regenboogvlag hangen. “Ik hoop daar ook mee te tonen ‘joh het valt allemaal wel mee en doe het normaal’. Als je laat zien dat het normaal is, is dat het ook.”

De algemene vlag is bewust bij het gebiedskantoor ophangen, wat achter een hek staat. Eerdere vlaggen die bij dorpelingen zelf hingen, zijn namelijk weleens gestolen. “Als ze dat willen stelen staan ze wel op beeld”, legt Hopman uit. Mocht hij zélf de dieven zien, zou hij ze wel confronteren. “En ik verwacht een aangifte vanuit de gemeente.”

Volledig accepterend van de LHBTQIA+ community is Pernis namelijk niet. “Ik denk dat hier evenveel LHBTQIA+ mensen zijn als elders, maar die durven niet hand in hand te lopen over straat hier. Iedereen weet je waar je woont, iedereen kent elkaar”, legt Hopman uit. Door het uithangen van de vlag hoopt Hopman dat de community meer durft te zeggen van: ‘Dit ben ik en dit is mijn verhaal’.

Toekomstplannen
Als het aan Hopman ligt blijft het niet alleen bij een regenboogvlag in het dorp. “Bijvoorbeeld grote ontbijten of lunches, waar het hele dorp bij aan kan sluiten. Als er geen Pride is in Rotterdam, laten we hier dan iets kleins doen.”