Pernis wordt (letterlijk) wakker geschud door urenlange file van vrachtwagens

Extinction Rebellion

Extinction Rebellion

Een auto-ongeluk met letsel zorgde afgelopen woensdagmiddag rond 15.30 uur voor een stoet van vrachtwagens door het dorp Pernis. Volgens bewoners denderden er vier uur lang vrachtwagens met een chemische lading door het dorp. “Hier ging de economie voor de veiligheid”, vertelt voorzitter van de wijkraad Rob van der Meer.

Natuurlijk is er begrip voor hoe de hulpdiensten het ongeval op de afslag Butaanweg ter hoogte van de brandweer hebben afgehandeld. Maar de afsluiting zorgde ervoor dat vele vrachtwagens geen kant op konden. Veel chauffeurs stapten direct uit en bezorgde bewoners gingen naar Rob toe: “We hebben hier heel veel ellende van gehad”, vertelt hij. “Veel huizen en de weg zijn hier gebouwd op zand en zonder fundering. Daardoor stonden er heel veel huizen te trillen.”

Wakker geschud
Door de situatie is Pernis letterlijk wakker geschud. Rob: “We zijn er ons weer bewust van dat het gevaar hier op de loer ligt met onder andere de Botlek en Shell. Er hoeft maar iets gebeuren en Pernis is direct betrokken. Urenlang hebben hier vrachtwagens met een chemische lading gereden. We verwachten dat bij een calamiteit het dorp Pernis veilig blijft.”

De wijkraad gaat tijdens de volgende bijeenkomst over deze situatie vergaderen. De kans dat ze met een ongevraagd advies voor de wethouder komen is groot: “Hier ging de economie voor de veiligheid van bewoners in Pernis en we vragen ons sowieso af hoe het zit met het calamiteitenplan? Hoe is Pernis hierin betrokken en hoe denkt de wethouder dit in de toekomst te voorkomen?” Inmiddels is de wethouder informeel geïnformeerd en op 26 september staat er een nieuwe wijkraadvergadering gepland.