Een op de acht Rotterdammers heeft voorouders die ooit tot slaaf zijn gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van historicus Alex van Stipriaan. Verhalenhuis Belvedère haalde vijf persoonlijke verhalen op over de impact van kolonialisme op het leven van Rotterdammers. De verhalen zijn te beluisteren in de totaalinstallatie [H]erkennen Herbouwen in de Kunsthal.
Een van de Rotterdammers die te horen is, is Anita Abaisa. Zij heeft twee objecten ter beschikking gesteld die te zien zijn in de installatie, waaronder een kleurrijke padel. “Dit is marronkunst. Deze is gemaakt door mijn vader en die staat voor mij voor waar ik vandaan kom als Marron. Aan de andere kant zie je een vr-bril. Die staat voor mij voor het heden van waar ik nu sta.”
De installatie laat ook objecten zien van Rotterdammer Sanne Donders die familie is van de Tilburgse Peerke Donders. “Hij is heilig verklaard en heeft in Suriname in een leprakolonie gewerkt als missionaris”, legt ze uit. “Deze spullen die hier liggen, lagen altijd op zolder bij mijn vader.”
Donders voelt de tweeledigheid als ze over Peerke praat. “Het is een speciaal geval. Hij heeft heel veel goed gedaan. Aan de andere kant zit hij ook in het systeem van de katholieke kerk die meewerkte aan de onderdrukking.”
Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Kunsthal Rotterdam en gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam.