Petitie gestart voor behoud Koningspoort in Oude Haven

William Lie, de commissaris van de Stichting Tijdelijk Beheer Koningspoort (STBK), is een petitie gestart voor het behoud van de Koningspoort in de Oude Haven. Volgens hem loopt het voortbestaan van de historische scheepshelling gevaar, terwijl die erg waardevol is voor de buurt.
Bij de Koningspoort, die al sinds 1983 in de Oude Haven ligt, worden oudere binnenvaartschepen gerestaureerd. Daarnaast is de scheepshelling een toeristische trekpleister. Van 2015 tot 2017 beheerde het Maritiem Museum de Koningspoort, maar die leed daar veel verlies onder.

‘Daarom is vorig jaar besloten om de Koningspoort terug te geven aan de gemeente. Die financiert nu het onderhoud van de scheepswerf en ontwikkelt ideeën voor het gebied’, aldus William. ‘Maar daar ligt het probleem, want er zijn geen ideeën en die worden ook niet ontwikkeld.’

Sinds het Maritiem Museum de Koningspoort heeft afgestoten, beheren vrijwilligers van Stichting Tijdelijk Beheer Koningspoort de scheepswerf. ‘De gemeente moddert nu wat aan, terwijl de scheepswerf in een steeds slechtere staat verkeert. De vrijwilligers willen weten waar ze aan toe zijn.’

William, die zelf ook een schip in de Oude Haven heeft liggen, vindt dat de gemeente daarom in overleg met omwonenden een beslissing moet nemen over de ontwikkeling van het gebied. Zelf hoopt hij dat de Koningspoort behouden wordt en een plek blijft waar buurtbewoners kunnen samenkomen.

De gemeente laat weten dat het onderzoek naar de verdere toekomstmogelijkheden van de Koningspoort nog niet is afgerond. Wel blijft de gemeente hierover in gesprek met de stichting. ‘Naar verwachting zal later dit jaar meer duidelijkheid komen over het vervolg’, aldus woordvoerder Michiel Koorenhof.

De petitie van William Lie is hier te vinden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat