PFAS in Rotterdamse wateren: negatief zwemadvies voor Kralinger Esch

In het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is de waterkwaliteit nog steeds niet op orde. In 2023 werden er PFAS- stoffen in verschillende wateren ontdekt. Uit onderzoek blijkt dat er PFAS aanwezig zijn in bijna alle natuurwateren in het hoogheemraadschap, waaronder in de Kralingse Plas en de Surfplas.

Onnatuurlijke stoffen én uitheemse rivierkreeften verslechteren de waterkwaliteit in het hoogheemraadschap. In Schieland en de Krimpenerwaard zitten in vrijwel ieder water PFAS-stoffen. De Kralinger Esch krijgt zelfs een negatief zwemadvies vanwege de grote hoeveelheid schadelijke stoffen.

Schadelijke rivierkreeften
Amerikaanse rivierkreeften zijn invasieve exoten die niet thuishoren in de Rotterdamse wateren. Sloten en meren in Nederland zitten van nature vol met waterplanten, die zuurstof produceren voor vissen en andere waterdieren. De kreeften knippen planten los met hun scharen en eten deze op, wat een slechte invloed heeft op de waterkwaliteit.

Wat zijn PFAS?
PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische, door de mens gemaakte stoffen die van nature niet voorkomen. Deze stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar en verspreiden zich snel in het milieu. PFAS zijn schadelijk voor de volksgezondheid en hopen zich op in mensen, dieren en planten. Blootsteling aan PFAS kan leiden tot ziekten en een verzwakt immuunsysteem. De overheid probeert het contact met PFAS te minimaliseren, maar omdat de stoffen moeilijk afbreken is dat een lang proces.