Pita van EMPIRE INK in Crooswijk is de eerste dove Rotterdamse tattoo-artiest

Pita is doof geboren. Ze heeft een bewogen leven achter de rug. Ondanks vele tegenslagen bleef ze altijd zoeken naar werk. Uiteindelijk kreeg ze bij EMPIRE INK de kans om als eerste dove tattoo-artiest opgeleid te worden.

“Ik ben thuis begonnen met oefenen op nephuid. Ik heb veel filmpjes gekeken en artikelen gelezen. Uiteindelijk wilde ik meer en ben ik op zoek gegaan naar iemand die mij wilde leren tatoeëren”, vertelt Pita. “Dat ging niet makkelijk, want veel mensen vinden het lastig om met doven te werken en nemen daar de tijd niet voor. Ik vond dit verschrikkelijk, ik snapte niet waarom ik geen kans kreeg.”

Uiteindelijk heeft Pita een tatoeëerder gevonden die haar een kans wilde geven. ‘‘Toen ik haar leerde kennen op social media, zag ik dat ze echt wilde leren’’, vertelt Gianni Cristina, opleider van Pita. “Ik leer haar tatoeëren en zij leert mij dat je nooit moet opgeven als je iets wil bereiken.”

Tatoeëren geeft Pita kracht, ze kan alles vergeten en ontspannen. Pita hoopt wel dat het in de toekomst makkelijker kan gaan tussen de doven en de horenden. “Ik wil graag aan de horende Rotterdammers meegeven dat ze meer kansen moeten geven aan de doven. Dat we samen één wereld vormen, dat we met elkaar zijn”, zegt Pita hoopvol.