Plasticvrije wateren in Rotterdam

In de vijfde aflevering van Circulaire Stad staat bouwen en slopen in Rotterdam centraal. Farzana gaat daarom langs bij een bouwval in IJsselmonde. Zij ontmoet daar Michel Baars van Urban Mining, die zich bezighoudt met circulair slopen. Anderzijds wordt er ook circulair gebouwd in de stad. De gemeente is daar de voorloper van, door bijvoorbeeld getijdenparken aan te leggen met grondstoffen die in de stad gewonnen zijn. Daarnaast gaat Farzana samen met Karin de wateren in Delfshaven plasticvrij maken. En uiteraard geeft zij jullie weer een tip. Dit keer speciaal voor de Rotterdammers die soms geen zin hebben om te koken!

Circulair slopen en bouwen is de toekomst
De toekomst in de sloop- en bouwwereld ziet er duurzamer uit dan nu. Eerder werden oude bakstenen verkruimeld zodat daarvan fundering voor onder de wegen gemaakt kon worden. Michel Baars zet zich met zijn onderneming Urban Mining in om deze bakstenen te hergebruiken voor nieuwe woningen: “Wij gaan nu nieuwe bakstenen maken van oude bakstenen. Dus we verkruisen ze, mengen ze met glas en bakken opnieuw bakstenen”, vertelt Michel. “100 procent gemaakt van afval!” En dat is niet het enige dat hergebruikt kan worden. Andere voorbeelden zijn: het beton, de dakpannen, schoorsteenkappen en nog veel meer! Anderzijds wordt er ook circulair gebouwd in onze stad. Een voorbeeld hiervan is het natuurgebied Groene Poort in Rozenburg, dat helemaal gemaakt is van de betonnen blokken die onder de oude parkeermeters zaten. Dankzij deze circulaire oplossing hebben vissen en vogels nu een rustig plekje in de haven.

Plasticvrije Maas is het droombeeld
Soms waait er afval in het water. Er achteraan springen is geen optie, dus dan maar laten liggen. Naast het feit dat daardoor het water vuil wordt, is het ook nog eens gevaarlijk voor de dieren die in en op het water leven. Karin is ambassadeur van Plastic Whale. Een wereldwijde organisatie die zich inzet om de wateren plastic- en afvalvrij te maken. “Wij zetten ons in om van die flessen die per ongeluk in het water terecht komen uit het water te vissen”, vertelt Karin. Naast dat zij onze Maas schoonhouden, doen zij ook iets heel bijzonders met al het plastic dat zij eruit vissen…

It’s Too good to go, man!
Heb jij soms ook geen zin om te koken? Farzana kan zich daarin vinden! Daarom geeft zij jullie een tip om eten te bestellen, maar dan natuurlijk wel op een duurzame manier.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter