Series van OPEN Rotterdam/
Tijdlagen

Er is sinds de wederopbouw van Rotterdam veel bijgebouwd, maar van alle architectuur na 1968 zijn alleen de Kubuswoningen een monument. Naar veel gebouwen kijken we nog niet alsof het Rotterdams erfgoed is, terwijl ze voor een groot deel het huidige stadsbeeld hebben bepaald. In een driedelige serie onderzoekt OPEN Rotterdam de verandering van architectuurstad Rotterdam in drie tijdlagen vanaf 1968.

Aflevering 1 – Hoe architectuurstad Rotterdam tussen 1968 en 1984 terugkeerde naar de menselijke maat

De Kubuswoningen, gebouwd in 1982, kent elke Rotterdammer. Maar de Zonnetrap in Lombardijen? Of het gezelligste dorp van Rotterdam, Centraal Wonen Zevenkamp? In een nieuwe serie over Rotterdamse architectuur doen wij onderzoek naar drie tijdsperioden die bepalend zijn geweest voor hoe de stad er nu uitziet. In aflevering 1 gaan we terug naar de menselijke maat in de periode 1968-1984.

Aflevering 2 – Hoe architectuurstad Rotterdam tussen 1985 en 2008 een wereldstad werd

Rotterdam staat bekend als de enige echte metropool van Nederland. Dit is niet altijd zo geweest. Na de wederopbouw lag de focus op kleinschaligheid en een terugkeer naar de menselijke maat. Vanaf 1985 ontstaat er echter behoefte aan meer grootstedelijke allure.

Aflevering 3 – Architectuurstad Rotterdam in 2009-2020: Ruimte voor experiment en zelfvertrouwen

Bouwen op de daken en bouwen op het water. In aflevering 3 van de serie Tijdlagen kijken we hoe op experimentele wijze gebruik wordt gemaakt van de ruimte in de stad.

Aflevering 1 – Hoe architectuurstad Rotterdam t…

Aflevering 2 – Hoe architectuurstad Rotterdam t…

Aflevering 3 – Architectuurstad Rotterdam in 20…