Toetie da Silva is jongerenwerker in West en vader van een anderhalf jaar oude zoon. Tijdens de zwangerschap van zijn vrouw, merkte hij dat er weinig informatie te vinden was voor aanstaande vaders waarin de Rotterdammer zich kon vinden. Toen ook vrienden van Toetie een kind kregen, werd er tijdens ontmoetingen “niet gepraat over auto’s en voetbal”, maar over het vaderschap. Uit deze behoefte is ‘Papa’s Praat’ geboren, een podcast voor en door vaders, waarvan de eerste aflevering inclusief video sinds deze week online staat.
Toetie merkte dat in zijn eigen kring er veel behoefte was van vaders om met elkaar te praten over bepaalde onderwerpen. “We hebben het over heel herkenbare thema’s voor elke vader en vader to be, zoals prestatiedruk en andere angsten. Ook al is elke vader anders, als we met elkaar in gesprek gaan dan zien we de gelijkenissen”, vertelt Toetie. Zo wordt er in de eerste aflevering met vaders gepraat over de positie van de man tijdens de zwangerschap. Moeilijke onderwerpen als co-ouderschap, rechtszaken en andere rechten en plichten worden ook niet gemeden. Toetie wil dan ook alle onderwerpen bespreekbaar maken. De podcast, die wordt opgenomen in wijkcentrum Pier 80 in West, is daarnaast niet alleen interessant voor mannen, maar ook voor vrouwen: “Zo kunnen de dames zien dat we niet alleen over voetbal en auto’s praten.”
De man als vader wordt vaak vergeten
Dat vaders zich tegenwoordig vaker verenigen om te praten, denk bijvoorbeeld aan de vader-podcast van rapper Faberyayo, is misschien ook een stille hint naar de rest van de wereld: “Vaders worden vaker vergeten, er wordt gedacht dat wij ons wel redden. Tijdens de zwangerschap wordt er nauwelijks aan de papa gevraagd hoe het gaat, maar ook daarna wordt er veel van ons vaders verwacht.” Dat vaders hier graag over willen praten, blijkt uit de berichten die Toetie krijgt. Zo hebben verschillende Rotterdamse vaders aangegeven aan te willen schuiven bij een volgende aflevering.
De podcast is een klein onderdeel, van een groter plan: “Ik wil een community oprichten, waarin we elkaar kunnen vinden en met elkaar in gesprek gaan. Dat wij als vaders, elkaar kunnen upliften.”