Podcast Spraakmakend trapt af met de Rotterdamse variant van Het Witte Huis

Onze taal wemelt van zegswijzen en uitdrukkingen, die wij dagelijks horen en lezen zonder dat we de oorspronkelijke betekenis kennen. In de podcast Spraakmakend Rotterdam maken we een denkbeeldige wandeling langs acht Rotterdamse monumenten aan de hand van acht uitdrukkingen uit de Rotterdamse stadstaal. Stadsgids Herco Kruik vertelt.

Aflevering 1: Op Het Witte Huis sta je hoger
Aan het einde van de 19e eeuw besloten de Rotterdamse broers Gerrit en Herman van der Schuijt een modern kantoorgebouw te ontwikkelen. Geïnspireerd door de wolkenkrabbers in New York, die Gerrit tijdens een zakenreis in 1894 had gezien. Ze schakelden architect Willem Molenbroek in om dit ambitieuze project te ontwerpen. Het gebouw heeft een bijna vierkante grondslag en telt tien verdiepingen onder een afgeplat leien schilddak. De gevels zijn bekleed met wit geglazuurde bakstenen, wat het gebouw zijn naam gaf. Opvallend zijn de decoratieve elementen zoals zuilen, bloemmotieven en gevleugelde draken bij de hoektorens.

De tekst gaat verder onder de podcast.

De bouw van Het Witte Huis begon in 1897 en werd voltooid in 1898. Met een hoogte van 43 meter was het destijds het hoogste kantoorgebouw van Europa. De constructie was een uitdaging vanwege de slappe bodem van Rotterdam. Om het gebouw te ondersteunen, werden zo’n duizend heipalen de grond ingeslagen. Tijdens het heien stortte een naastgelegen pand in, wat leidde tot aanpassingen in het bouwplan en een vergroting van de grondslag.

Tegenwoordig wordt Het Witte Huis gebruikt als kantoorgebouw en zit er op de begane grond een grand café. Het gebouw staat op de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en wordt beschouwd als een belangrijk rijksmonument. Op speciale dagen, zoals de Rotterdam Architectuur Maand, is het dakterras toegankelijk voor publiek, wat een uniek uitzicht biedt over de stad. Het Witte Huis blijft een indrukwekkend voorbeeld van Rotterdamse architectuur en geschiedenis, en staat symbool voor de innovatieve en veerkrachtige geest van de stad.