Poing Club kondigt sluiting aan: ‘We zullen de community nooit in de steek laten’

Poing heeft aangekondigd de deuren te gaan sluiten in februari 2024. Hoewel het goed lijkt te gaan met de club, lopen zij tegen een hoop financiële problemen, onder andere door de coronatijd. Er wordt geschokt gereageerd. Poing biedt al vanaf het begin een veilige haven voor de Rotterdamse alternatieve, queer en creatieve community. “We zullen de community nooit in de steek laten.”

In een post op de social kanalen van Poing Club wordt het verhaal achter de aankomende sluiting gedetailleerd uitgelegd. De reacties stromen binnen.

“De reacties op onze aankondiging zijn bizar. Voornamelijk ook wanhoop. We krijgen vragen als: ‘Waar moet ik nu heen?’”, zo vertelt Mark van Gogh, programmeur van Poing Club. “De ene na de andere tent sluit in Rotterdam. Onze doelgroep stapt niet zomaar een tent binnen op het Stadhuisplein. Ze weten nu niet zo goed waar ze dan wel terecht kunnen voor een avondje uit.” Naast de droevige reacties komen er ook hele mooie, lovende berichten bij het team binnen. “Er is enorm veel waardering vanuit ons publiek voor ons harde werk van de afgelopen jaren. Er worden ook heel veel opties opgegooid voor mogelijke nieuwe locaties.”

Sluiting februari 2024
De beslissing om de club te sluiten werd in juli genomen. “De programmering stond al vast tot eind december 2023 en mensen waren enorm enthousiast over het nieuwe seizoen. Dus we besloten toch iets meer tijd te rekken”, aldus Mark. Programmeur Mark begon zelf ooit als stagiair bij het voormalige BAR. Hij blikt met ons terug op het ontstaan van Poing. Samen met bedrijfsleider Eef, startte hij tegen het einde van de coronatijd de programmering van verschillende evenementen in het, toen nog, lege pand. Samen hebben zij zich hard gemaakt voor een nieuwe club in Rotterdam.

Toekomst
Mark hoopt dat er een belletje gaat rinkelen bij de gemeente en dat zij begrijpen dat het bestaan van de club voor veel Rotterdammers erg belangrijk is. “Het zou mooi zijn als er een locatie komt en dat we als club gewoon door kunnen. Maar we willen onszelf hierin wel in bescherming nemen en realistisch blijven. Maar we zijn eigenlijk nog lang niet klaar. We hebben nog veel plannen en dromen. We willen en zullen onze community altijd blijven bedienen”, aldus een hoopvolle Mark.

Angelina
De Oekraïense Angelina ging zes jaar geleden met vakantie naar Rotterdam en raakte op een woensdagavond verzeild in een karaoke-avond in het toenmalige BAR. Nu 5 jaar later is ze vanuit Kyiv gevlucht voor de oorlog en kwam ze weer uit in Rotterdam. Sindsdien is BAR nu POING en waren de karaoke-avonden ook verleden tijd. Angelina heeft daar eigenhandig verandering in gebracht.