VIDEO | Politie grijpt in tijdens de mars van Woonopstand-demonstranten

Tijdens de mars van Woonopstand-demonstranten heeft de politie ingegrepen. Er zouden signalen zijn binnengekomen van demonstranten met verdachte voorwerpen en intenties tot confrontatie met de politie. De organisatie betreurt het optreden van de politie: “We zijn erg teleurgesteld dat de ME zo disproportioneel heeft gehandeld.”

Na de toespraken in het Afrikaanderpark loopt een lange slinger demonstranten door de stad, richting de Markthal. Op het moment dat OPEN verslaggevers Lauren en Bas een interview houden, wordt de mars stilgezet door de ME. De demonstranten achter hen mogen niet verder.

Volgens de woordvoerder van de politie zouden er signalen zijn binnengekomen van demonstranten met verdachte voorwerpen en intenties tot confrontatie. De mars werd stilgezet om deze demonstranten te isoleren. Na een tijd werd er een groep van 50 demonstranten met de tram afgevoerd naar een rustigere locatie. Hier werd verder onderzoek gedaan.

“ Ik tril nog een beetje”, laat een demonstrant weten. “Alle jonge mensen die hier aanwezig zijn, gaan nu met een heel vervelend gevoel richting de ME naar huis. Dat lijkt me ook niet de bedoeling.” Een andere demonstrant laat weten dat ze het jammer vindt dat het nu vooral zal gaan om het optreden van de politie en niet meer om de woningcrisis. “En dat was toch waarom we hier staan.”

‘Erg teleurgesteld’
Een verslagen organisator laat weten erg teleurgesteld te zijn dat de ME zo disproportioneel heeft gehandeld. “We zijn nog lang niet klaar met het aanpakken van de wooncrisis en we roepen ook om door te gaan met demonstreren.” Veel later dan gepland zijn de demonstranten aangekomen op de Markthal, waar de organisatie de demonstratie afsluit zoals gepland.