Politie Rotterdam krijgt mogelijk paintballgeweer: in andere landen gebeurt dat al langer

Als het aan Aboutaleb ligt wordt de Rotterdamse politie bij grote ongeregeldheden, zoals de rellen op de Coolsingel in november vorig jaar, uitgerust met een paintballgeweer. De politie vraagt al langer om meer en betere geweldsmiddelen om grote rellen het hoofd te kunnen bieden. Na enig onderzoek blijkt het voorstel van van de burgemeester niet zo opmerkelijk. In andere landen gebruiken agenten al langer een paintballgeweer.

Wereldwijd wordt steeds vaker door politie-eenheden gebruik gemaakt van paintballgeweren. Dat blijkt bijvoorbeeld uit dit bericht van The New York Times van juni 2020. Zo werden er door de politie in Washington paintballgeweren ingezet tijdens een demonstraties na de moord op George Floyd.

Vragen over veiligheid
In de Verenigde Staten roept het gebruik van paintballgeweren bij ordehandhavers dan al vragen op over de veiligheid, blijkt uit het artikel van de Times. Demonstranten dragen namelijk niet de veiligheidsbrillen die bij het recreatief paintballen verplicht worden gesteld. Een paintballkogel mag weliswaar niet veel kracht hebben, maar wel genoeg om een oog blijvend te beschadigen.

Dat zegt ook Martijn van den Bout, uitbater van een bedrijf dat recreatief paintball aanbiedt in Nederland, met een vestiging in Rotterdam. “Een paintball kan een flinke blauwe plek veroorzaken. Op minder dan vijf meter wordt er bij voorkeur niet geschoten. Een schot van dergelijke korte afstand wordt door recreanten vaak als te pijnlijk ervaren”, vertelt hij.

Zelfde geweren als bij recreatief paintballen
Het is speculeren met welke paintballwapens de politie dan uitgerust wordt. Politie-eenheden elders in de wereld maken veelal gebruik van dezelfde paintballgeweren die bij het recreatief paintballen gebruikt worden. Maar er zijn ook wapens die speciaal zijn gemaakt om als wapen te gebruiken, zoals het FN303-wapen waarmee projectielen gevuld met verf en metaal, maar ook met pepperspray onder een druk van 200 bar afgevuurd kunnen worden.

Paintball is in 1970 uitgevonden door Amerikaanse boeren en wordt oorspronkelijk gebruikt om vee een bomen te markeren. Of het wapen wordt ingezet om Rotterdamse relschoppers te markeren is afwachten. Rotterdammers reageren in ieder geval heel gemengd op de plannen.