Positief advies, maar geen geld: culturele instellingen vormen collectief en luiden de noodklok

Verschillende culturele instellingen hebben van de adviescommissies van het Cultuurplan 2025-2028 een positieve beoordeling gekregen, maar krijgen géén geld van de gemeente Rotterdam. Een grote teleurstelling voor de getroffen instellingen. Negen van hen hebben besloten een collectief te vormen. Marijke de Kerf van Altstadt Rotterdam pleit namens dit collectief woensdagavond tijdens de raadsvergadering wederom voor het belang van financiële steun voor deze culturele instellingen. “Dit doen wij voordat wij definitieve beslissingen nemen over onze toekomstscenario’s of zelfs ons voortbestaan.”

In het Cultuurplanadvies wordt een tekort van bijna 1,7 miljoen genoemd om alle positief beoordeelde organisaties, die nu buiten het budget vallen, alsnog op te nemen in het cultuurplan. Het tekort is inmiddels bijgesteld naar 1,2 miljoen euro, dankzij de opname van Dansateliers in het cultuurplan en het Nieuwe Instituut die afziet van hun aandeel van 100.000 euro. Toch heeft de gemeente geen budget gevonden om dit geld uit te keren.

Negen van de getroffen organisaties hebben daarom besloten een collectief te vormen: Het gaat om Altstadt Rotterdam, Chabot Museum, Cecilia Moisio Company, Designplatform Rotterdam, Theater Mooi Weer, House of Urban Arts, Nieuwe Instituut, Productiehuis Flow en Rib.

“Een kleine 1,2 miljoen dus. Een bedrag dat essentieel is voor het voortbestaan van onze instellingen. Als groep zijn wij divers, vertegenwoordigen we alle disciplines, verspreid over heel de stad”, klinkt het vanuit De Kerf tijdens de raadsvergadering. “1,2 miljoen euro om te waarborgen dat 39 voltijdsbanen in de Rotterdamse culturele sector niet verloren gaan, 349 professionals hun werk of opdrachten niet verliezen, 223 vrijwilligers hun favoriete werkplek en sociale omgeving in hun wijk niet verliezen en last, but zeker not least, 98.762 Rotterdammers toegang houden tot onze culturele activiteiten”, somt ze veder op.

Inconsistenties
“Met een toezegging van die kleine 1,2 miljoen leveren wij een significante bijdrage aan het cultuuraanbod van onze prachtige stad Rotterdam. Een stad die haar culturele diversiteit omarmt en een voorbeeld functie heeft als het gaat om een inclusief cultuur aanbod.” Maar Rotterdam kan enkel als zo’n voorbeeld dingen, met genoeg geld voor de culturele instellingen.

“En vooralsnog lijkt dat geld er niet te komen. Wij begrijpen niet wat dit besluit rechtvaardigt.” Volgens De Kerf zitten er een aantal inconsistenties in het beoordelingssysteem. “Waar het op neerkomt, is dat er in onze groep, meerdere partijen, zij die op basis van de gestelde criteria van de adviescommissie beter scoren op de drie hoofdcriteria, maar ook op de aanvullende criteria, en toch niet binnen het budgettaire kader worden geplaatst. Wij vinden dat onbegrijpelijk.”

Alle inconsistenties waar De Kerf het over heeft zijn terug te lezen in de inspreekbijlage.

“Wij verzoeken u dus met klem om stil te staan bij de al dan niet rechtvaardigheid van deze verdeling en ook bij wat er onomkeerbaar verloren gaat voor ons Rotterdam als al deze positief beoordeelde aanvragen definitief niet gehonoreerd worden”, sluit De Kerf af.

Het is niet voor het eerst dat Rotterdammers uit de cultuur sector hun onvrede uit over de financiële beslissing van de gemeente Rotterdam. Tijdens een inspraakavond in juni hoopten de Rotterdammers de gemeenteraadsleden van gedachte te laten veranderen.