Posters in Rotterdamse toiletruimtes om slachtoffers van huiselijk geweld hulp te bieden

Wethouder Buijt, Tanya Hoogwerf en Debbie Maas met poster bij SS Rotterdam.

Verschillende hulporganisaties en de gemeente Rotterdam slaan vanaf komende week de handen ineen om slachtoffers van huiselijk geweld aan te moedigen hulp te zoeken. In toiletruimtes van verschillende Rotterdamse horecazaken hangen vanaf donderdag posters om te laten weten dat geweld niet normaal is en manieren om hulp te zoeken.

Op de blauwe, roze en bruine posters staan verschillende vragen, als ‘wordt praten altijd schreeuwen’ en ‘lopen ruzies altijd uit de hand’. Onder de teksten staat dikgedrukt de zin ‘dat is niet normaal’, gevolgd door een QR-code die leidt naar de website van Filomena. Op de website staan manieren om hulp te zoeken.

Ontspannen en vrij
Aan de campagne, Niet Normaal, doen naast de gemeente ook de hulporganisaties Filomena, Arosa, Fier, Ervaring in Huis en Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond mee. “Omdat deze campagne in veel verschillende cafés en restaurants loopt, komt dit thema nu bij een heel divers publiek onder de aandacht. Juist op een plek waar mensen zich vaak ontspannen en vrij voelen”, legt Debbie Maas, bestuurder Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond en Filomena, uit. “Dat kan net het juiste zetje geven voor de eerste stap richting een veiligere toekomst.”

Ook Wethouder Buijt, Zorg, Ouderen en Jeugdzorg, is blij met de campagne. “Ook in onze stad zijn er mensen die thuis te maken hebben met geweld. Dat is onacceptabel. Zeker thuis moet een veilige plek zijn waar niemand zich onveilig of machteloos zou mogen voelen.”