Pottenbakker Sandra en houtbewerker Remar volgen hun passie in Bospolder-Tussendijken

De stad is een broedplaats voor ambachtslieden en kunstenaars. Je komt ze alleen niet zomaar tegen. Daarom gaan we met de OPEN-wijkredactie op zoek. Deze week gaan we langs bij pottenbakker Sandra Timmerman en bij houtbewerker Remar van Opstal in Bospolder-Tussendijken.

Sandra Timmerman, de eigenaar van Studio Timmerman, begonals grafisch vormgever bij KABK in Den Haag, maar belandt toch in de wereld van ceramiek. “Na een aantal jaar werken miste ik gewoon het werken met mijn handen, ik zat alleen maar achter de computer.” Ze begon meteen paar cursussen en nu kan ze vanuit haar huis door een slimme indeling van klei een complete serviesset maken. Sterker nog: alles wordt gedaan in één ruimte waar wordt gevormd, geschuurd, geglazuurd en gebakken.

Verderop in de wijk vinden we Remar van Opstal bij de werkplaats Meneer van Houten. Dit is een plek speciaal voor ouderen met een (licht) verstandelijke beperking die niet kunnen deelnemen aan ‘normaal werk’. Elke dag wordt hier ambachtelijk met hout gewerkt. Er worden in de werkplaats en machinale ruimte voornamelijk meubels geproduceerd. Als onderdeel van Pameijer houdt Remar zich niet alleen bezig met het ambacht, maar valt zijn functie ook onder de zorg. “Af en toe zijn er wel moeilijke situaties of casussen waar je echt in je zorgrol moet. Daar merk je het wel aan, maar over het algemeen is het hartstikke leuk werk.” Het doel van de werkplaats is niet om geld te verdienen, maar om medewerkers een goede en leuke dag te bezorgen.