POW!WOW!-week in Afrikaanderwijk geopend met expositie in Galerie Niffo

De Afrikaanderwijk wordt ondergedompeld in street-culture. In aanloop naar het POW!WOW-festival op zondag 15 september begint op 8 september de POW!WOW!-week met de aftrap in Galerie Niffo. Bij de expositie wordt het werk van de kunstenaar Perishable Rush tentoongesteld.

Tijdens de POW!WOW!-week zijn er op verschillende locaties in de Afrikaanderwijk activiteiten en tentoonstellingen waarbij street-culture centraal staat. Zo is er een foto-expositie met internationale inzendingen en zijn er tentoonstellingen met dans en spoken word. Bij de feestelijke opening was ook wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) aanwezig: “Het POW!WOW!-festival past perfect bij Rotterdam. Ik hoop dan ook dat de jeugd in de wijk aangestoken wordt door de kunstenaars en zich erin gaan verdiepen. Hopelijk komen zo meer talenten tot uiting”.

Het belangrijkste onderdeel van het festival is de kunst: street-art. Dit betekent dat er verspreid door de  Afrikaanderwijk verschillende lokale en internationale street-artists de wijk verfraaien met kunstwerken op eerder kale muren. Gedurende de week kun je langslopen om de voortgang te bekijken en op de dag van het POW!WOW-festival zelf kun je met een tour langs de voltooide werken. De organisatie van het festival heeft gekozen om het festival dit jaar in de Afrikaanderwijk te houden, omdat street-art volgens hen te weinig voorkomt in de wijk, maar het wel een broedplaats voor straatkunst is en kan zijn.

Tijdens het gratis POW!WOW!-festival in het Afrikaanderpark op 15 september zijn er verschillende activiteiten die alles te maken hebben met de straatcultuur. Zo zijn er optredens van bekende Nederlandse hiphop-artiesten en is er een breakdance-battle. Ook worden er ter plekke ingezonden auto’s bespoten met street-art door kunstenaars.

Hoewel de opening feestelijk was, verliep niet alles soepel. De organisatie van het street-art-festival ging met verschillende belanghebbenden, waaronder wethouder Said Kasmi en OPEN Rotterdam langs verschillende plekken op Rotterdam-Zuid waar op dit moment graffiti kunstwerken worden gemaakt. De tour begon op de Pretorialaan, vervolgens naar de Bloemfonteinstraat, De La Reystraat en daarna naar het pleintje aan de Martinus Steijnstraat en bij de laatstgenoemde locatie ging het mis.

Een groep van ongeveer vijftien jongeren op het pleintje wilde niet gefilmd worden. Dat lieten ze weten door te schelden en te roepen. De genodigden negeerden het geroep en gingen door met de tour. Om hun ongenoegen duidelijker te maken haalden de jongens eieren en begonnen de groep te bekogelen. Diverse deelnemers werden geraakt, waaronder een klein kind. Om de situatie niet verder te laten escaleren werd de tour vervolgd. Wethouder Kasmi, maakte inmiddels geen deel meer uit van de groep.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat