Pride-kunstwerk speciaal voor queergemeenschap onthuld op Coolsingel

Op het Pride-festivalterrein voor het stadhuis op de Coolsingel onthulde kunstenaar Yamuna Forzani vanochtend haar kunstwerk ‘Embrace change’. Na het winnen van een prijsvraag, had ze slechts een week de tijd om de collage te maken waarin ze laat zien wat Pride voor haar betekent. “De queergemeenschap wil verandering zien, zoals meer acceptatie, begrip en representatie.”

In de collage verwerkte Yamuna abstracte foto’s gemaakt door haarzelf en vrienden van mensen uit de queergemeenschap. Ook zijn er iconen te zien die van betekenis zijn voor de gemeenschap. “Ik wilde dat emoji’s onderdeel vormden van het kunstwerk, omdat we die vaak gebruiken in de manier waarop we met elkaar communiceren.

Er zitten maar weinig regenboogkleuren in het werk van Yamuna. “We zien dat bedrijven tijdens Pride-maand vaak een regenboog over hun logo zetten en het daarbij laten. Maar niemand van mijn queer vrienden draagt zulke kleuren. Ik wilde iets maken dat de gemeenschap daadwerkelijk vertegenwoordigt.”

Yamuna komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze werkt vaak met textiel en maakte werk voor de permanente collectie van onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Protest
Voor Yamuna is het belangrijk om niet te vergeten dat Pride ook een protest is. “We moeten niet vergeten dat het transvrouwen van kleur waren die tijdens de Stonewall-rellen in 1969 in New York als een van de eersten opkwamen voor de rechten de lhbtiq+-gemeenschap.” Nu, decennia later, is er veel veranderd. “We zijn een stuk vrijer, zeker in Nederland. Maar de queergemeenschap loopt nog steeds tegen veel problemen aan.”

Het thema ‘Embrace change’ (omarm verandering) is dan ook belangrijk voor Yamuna. De queergemeenschap wil verandering zien, zoals meer acceptatie, begrip en representatie. We willen dat de media queerlichamen laten zien zoals ze zijn. En we hebben in de samenleving meer allies, mensen die ons steunen, nodig. Ik hoop dat mijn werk anderen binnen en buiten de gemeenschap aan het denken zet.”