Is ChatGPT een mogelijkheid of een dreiging voor het onderwijs? De robot die met kunstmatige intelligentie menselijke teksten kan schrijven, zorgt vooralsnog voor veel discussie. Pieter van Boheemen, programmamanager AI & Techniek van Hogeschool Rotterdam, vindt het wel een positieve uitvinding: “Je kunt met ChatGPT praten als een mens, ik denk dat heel veel leerlingen zoiets missen.”
De vrees dat toetsen en opdrachten minder betrouwbaar zullen worden door het eventuele gebruik van zo’n chatbot als ChatGPT, kan volgens Van Boheemen uit het raam. “Je gaat ook nadenken: ‘Hoe ga ik mijn onderwijs op een andere manier vormgeven, zodat je niet afhankelijk bent van toetsen met geschreven teksten?’ Je kunt studenten vragen om te presenteren of om een product te maken. Dan kun je nog steeds prima bepalen of iemand de kennis of kunde heeft die nodig is.”
Volgens Van Boheemen kan de chatbot zelfs fungeren als een vriend. “Ik denk dat heel veel leerlingen zoiets missen, zeker als ze geen goede aansluiting hebben met anderen.” Maar gebruik ChatGPT niet zonder er kritisch naar te kijken. “Het systeem kan vooringenomen zijn, die schadelijk kunnen zijn. Dat is het risico. Verder kan het ook onjuiste dingen zeggen.”