Project Sarah wil taboe op borstkanker bij allochtone vrouwen doorbreken

De opkomst van allochtone en laaggeletterde vrouwen in Rotterdam  bij het bevolkingsonderzoek voor borstkanker is laag en blijft dalen. Het taboe op borstkanker en een gebrek aan kennis over deze ziekte zijn belangrijke oorzaken. Verschillende organisaties hebben daarom hun handen ineen geslagen om hier iets aan te doen: project Sarah.

Mevrouw Aboutaleb-Erahoutan is ambassadrice van project Sarah en gaf vrijdag 27 maart het officiële startsein tijdens een symposium over het project bij het Havenziekenhuis. Het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC-Havenziekenhuis en Bevolkingsonderzoek Zuid-West werken samen met onder andere Stichting Voorlichters Gezondheid aan dit project. Ruim 70 geïnteresseerden, waaronder veel huisartsen, waren aanwezig bij het symposium.
Door middel van een wijkgerichte aanpak met gezondheidsvoorlichters en voorlichtingsbijeenkomsten wil project Sarah de kennis over borstkanker(screening) verbeteren. De voorlichters hebben verschillende culturele achtergronden en veel kennis van de doelgroepen. Project Sarah richt zich vooral op allochtone en laaggeletterde vrouwen en vrouwen met een lage sociaal economische status. Ook het afstemmen van informatie op de beleving van borstkanker in andere culturen maakt deel uit van het project.