Protestmars in Rotterdam tegen schendingen van mensenrechten in de Rif

Vandaag, zaterdag 14 mei, wordt in Rotterdam een protestmars gehouden tegen de schendingen van mensenrechten in de Rif. Het startpunt is het Schouwburgplein, waar verschillende sprekers het podium hebben betreden. Daarna volgt de mars dwars door het centrum van Rotterdam. De aanleiding voor de mars zijn de zorgelijke gebeurtenissen in Noord Marokko.

Vorig jaar is in Al-Hoceima in de Rif (Noord Marokko) de visverkoper Mohsin Fikri op een afschuwelijke wijze om het leven gekomen. Dat heeft sindsdien geleid tot een storm aan protesten in heel het Rif-gebied en daarbuiten. Voor veel mensen was de dood van Mohsin Fikri de druppel die de emmer deed overlopen.

De protesten, die vooral bedoeld zijn tegen machtsmisbruik door de Marokkaanse overheid, onrecht en onderdrukking, zijn begonnen in Al-Hoceima. Sindsdien zijn de demonstraties uitgebreid naar vele andere steden in het land. Daarin eisen mensen dat er verandering komt in de Rif en Marokko. Veel (jonge) Riffijnen zijn het gebrek aan toekomstperspectief, het gebrek aan goede zorg, werk, onderwijs, huisvesting en het ontbreken van het zelfbeschikkingsrecht meer dan zat.

Sinds een jaar zitten tientallen kopstukken van de protestbeweging, alsook honderden andere activisten in erbarmelijke situaties vast in gevangenissen. Terwijl de processen tegen de kopstukken nog altijd voortduren en de protestleider Zafzafi al een jaar in een isoleercel zit, worden nog dagelijks mensen zonder aanleiding opgepakt en afgevoerd.

Riffijnse Nederlanders maken zich grote zorgen om wat er nu gaande is in het land van hun ouders en willen hiermee ook solidariteit tonen voor de politieke gevangenen in Marokko en eisen de vrijlating van de honderden politieke gevangenen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter