Protestmars oldtimers lijkt niet zo vervuilend

Je hebt ‘m misschien wel gezien, de vlog van onze OPEN Vlogger Kelly van afgelopen zaterdag. Zij was bij de protestmars tegen de Rotterdamse milieuzone. Frank Hensen, mede-organisator van de protestmars, plaatste naderhand op Facebook een foto waarop te zien was dat de luchtvervuiling op zaterdag mínder erg was dan op vrijdag.

In de app krijgt de luchtkwaliteit dagelijks een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe erger de luchtvervuiling in de stad. Op het screenshot is te zien dat de luchtkwaliteit op zaterdag een acht kreeg, terwijl de zaterdag met een zeven bestempeld werd. 

”Wat ons betreft is de milieuzone pure symboolpolitiek”, vindt Hensen. ”Het instellen van een milieuzone heeft weinig zin als je je bedenkt dat er in Nederland, of zelfs Europa, een heleboel vervuilende havens zijn. Volgens de gemeente Rotterdam helpen alle kleine beetjes, en dat is ook wel zo, maar deze milieuzone is niet de oplossing.”

Daarnaast is er een hoop onduidelijkheid omtrent welke auto’s de milieuzone in mogen en welke niet. ”Zo zijn er bijvoorbeeld auto’s waarvan je aan de buitenkant niet goed kunt zien of ze wel of niet in Rotterdam mogen rijden.”

Hensen wil met de kersverse Stichting Rotterdamse Klassiekers, waarvan hij de mede-oprichter is, liefhebbers van oldtimers bijstaan, mochten zij beboet worden voor het rijden in de milieuzone. ”Als stichting kunnen wij deze boetes juridisch aanvechten.” Op de vraag of hij zélf nog met zijn klassieke auto door de stad gaat rijden heeft hij een resoluut antwoord: ”Absoluut!”