De Ungerpleinflat aan de Schiekade werd de afgelopen jaren flink gerenoveerd door projectontwikkelaar Leyten. De buurt is blij met de nieuwe woningen totdat blijkt dat de negenenveertig nieuwe appartementen gemeubileerd verhuurd worden, voor een prijs binnen het topsegment en met een contractduur van maximaal zes maanden. “Wij hebben hier helemaal niets aan”, laat een bezorgde bewoner weten.
De Wijkkrant van Blijdorp, Bergpolder en Liskwartier meldt bij aanvang van het project dat er woningen in de middenhuur (tussen 763 en 1.075 euro per maand) in de flat zullen komen. Maar als de verhuur daadwerkelijk start, blijken de prijzen veel hoger te liggen. Projectontwikkelaar Leyten pakt in 2023 de renovatie van de Ungerpleinflat, een Rijksmonument, op. De gestelde eisen die horen bij het renoveren van een Rijksmonument en de benodigde verduurzaming is volgens de projectontwikkelaar sowieso nooit mogelijk geweest op basis van huurprijzen in het middensegment.
Bewoners van de Provenierswijk zijn teleurgesteld: “In zo’n wijk heb je maar zelden dat er nieuwe woningen kunnen komen. Nu was er een kans en gebeurt er zoiets mee. Wij hebben hier helemaal niets aan.” Daarnaast vrezen de Rotterdamse Noorderlingen voor een achteruitgang van de sociale cohesie in de wijk. “Je ziet toch niet een zakenman met een pannetje soep naar die mevrouw (wijzend naar een oudere buurvrouw) lopen”.
Short stay contracten
En dan nog die short stay contracten voor maximaal zes maanden. Hoe is dat mogelijk na de wetswijziging van 1 juli 2024 waarbij vaste huurcontracten weer de norm zouden worden? Dat blijkt toch niet zo zwart-wit: “De verhuurder maakt gebruik van de mogelijkheid om tijdelijke verhuurcontracten in te zetten. “Ik denk dat je kunt zien dat dit een soort van maas in de wet is. Wij als gemeente hebben daar in ieder geval nu geen handhavende taken in”, laat wethouder Zeegers weten.
Toch is de wethouder wel van mening dat het belangrijk is dat er meer duidelijkheid komt rond de wetgeving en de definities die gebruikt worden. “Ik denk dat het vooral belangrijk is om dit landelijk te doen, dus ik ga ook in gesprek met mijn collega’s…Zodat we dat in alle steden hetzelfde doen, dat is ook beter te handhaven.” Dat short stay woningen er ook moeten zijn, bijvoorbeeld voor studenten, is volgens de wethouder wel belangrijk: “Ik ben helemaal niet tegen dit concept, maar het moet niet misbruikt worden.”
Projectontwikkelaar Leyten laat weten voorlopig door te gaan met de short stay verhuur, maar sluit niet uit op termijn de woningen voor langere tijd aan te bieden.
Onderzoeksplatform Vers Beton schreef eerder over de gerenoveerde Ungerpleinflat, de wet rond shortstay en het beleid van de gemeente.