Elke toerist die in een hotel overnacht in Rotterdam, moet toeristenbelasting betalen. Dat is belasting die de kosten die toeristen maken compenseren. Het geld wordt bijvoorbeeld gebruikt om straten en stranden schoon te maken en wegen te onderhouden. Op dit moment is deze belasting in Rotterdam 6,5 procent. Maar PvdA Rotterdam wil daar, samen met GroenLinks, verandering in brengen. Ze willen de belasting verdubbelen naar 12,5 procent.
Vlak voor de zomer bleek uit de voorjaarsnota dat de gemeente Rotterdam financieel in zwaar weer zit. Bezuinigen zijn volgens het college dus hard nodig. De oppositie kijkt daar anders naar: PvdA Rotterdam en GroenLinks vinden dat er manieren zijn om geld op te halen zónder te bezuinigen. Bijvoorbeeld met de toeristenbelasting.
Tegenbegroting
In een tegenbegroting komen de twee partijen met het idee om deze belasting te verhogen. Niet bedoeld om het toerisme af te remmen, maar om te voorkomen dat er in maatschappelijke voorzieningen gesneden wordt, zoals nu wel het bezuinigingsplan van de gemeente is. “We vinden het heel logisch dat iedereen wat bijdraagt, waaronder ook toeristen. Ik denk dat geen toerist nee zou zeggen als we hen zouden vragen om iets van twee euro extra te betalen, om de stad mooi te houden”, legt fractievoorzitter Co Engberts van de PvdA Rotterdam uit. “Misschien als het zou gaan om een bedrag van 50 euro per dag, ja, maar voor nu is het echt een veel te klein bedrag.”
Met een verhoogde toeristenbelasting kunnen volgens Engberts de huidige bezuinigingen tegen worden gegaan en verschillende maatschappelijke organisaties gered worden. Waaronder verschillende vrijwilligersorganisaties, trajecten voor jongeren en projecten als Jongerenwerk010 (een project om dak- en thuisloze jongeren te ondersteunen, red.) en Stevige Start (een project om Rotterdamse kinderen een stevige start in het leven geven, red.). “We willen gewoon niet de lokale lasten voor de Rotterdammers verhogen.”
Hieronder welke organisaties volgens de PvdA allemaal gered kunnen worden met een verhoging van de toeristenbelasting.
Toerisme
Maar de Rotterdamse VVD spreekt dat tegen. Hoewel beide partijen niet de kosten willen verhalen op de Rotterdammers, gelooft Dieke van Groningen van de VVD Rotterdam dat dit met het plan van de PvdA juist wél zou gebeuren. Op het moment dat de toeristenbelasting omhoog gaat, zal het volgens haar toch toeristen afschrikken, en daardoor uiteindelijk de Rotterdamse ondernemers raken. “Het raakt juist ook de mensen die in de sector werken. En dat zijn heel veel mensen in Rotterdam: mensen in de schoonmaak, beveiliging, horeca, noem maar op.”
De partij benadrukt namelijk dat Rotterdam géén Amsterdam is en dat daarom de belasting hier verhogen omdat dat in Amsterdam veel oplevert, onzin is. “Amsterdam is geen voorbeeld van hoe het in de meeste steden in Nederland gaat. Naar Amsterdam komen de toeristen toch wel, maar wij in Rotterdam hebben moeten vechten om toeristen hierheen te trekken én te behouden. Wij willen geen ontmoedigingsbeleid van die toeristen, maar juist inzetten op het behoud ervan.”
Door de toeristenbelasting te verhogen, wordt Rotterdam namelijk niet alleen minder aantrekkelijk voor de gewone toerist, maar volgens Van Groningen ook voor de zakelijke toeristen. En juist die groep is heel belangrijk voor Rotterdam. “Het is misschien ‘maar een paar euro meer’, maar voor een organisatie van een congres kan dat een heel groot verschil maken en dan zijn andere steden of landen ineens een stuk aantrekkelijker.”
Dat er meer geld nodig is, ontkent ook de VVD niet. De partij gelooft er alleen in dat het beter is om dat via bezuinigingen te doen, die “als het weer beter gaat ook eventueel weer teruggedraaid kunnen worden. Keuzes maken is altijd lastig en doet altijd pijn”, beaamt Van Groningen. “Wij willen gewoon niet de rekening bij de Rotterdammer leggen, wat volgens ons – direct of indirect – met een verhoging van de toeristenbelasting wel gaat gebeuren.”
Onderzoek
Of een verhoging van de toeristenbelasting Rotterdam ook daadwerkelijk zou leiden tot een daling in het aantal (zakelijke) toeristen, willen de PvdA en GroenLinks laten onderzoeken, naar aanleiding van een soortgelijk onderzoek in Amsterdam. Daaruit bleek dat er naar verwachting een toeristenbelasting van tussen de 40 en 45 procent nodig zou zijn om het aantal overnachtingen sterk te laten dalen.
Maar de VVD ziet geen nut in zo’n onderzoek. Of er uiteindelijk een onderzoek gedaan gaat worden, bepaalt het college na het reces. Hetzelfde geldt voor het besluit over de toeristenbelasting. Dat besluit wordt pas tijdens de begroting in november officieel genomen. Voor beide kanten is er in ieder geval geen compromis mogelijk: de PvdA en GroenLinks houden vast aan de verhoging naar 12,5 procent – want daarop zijn ook de berekeningen voor het geld wat bespaard kan worden gemaakt – en de VVD aan de huidige 6,5 procent.