Series van OPEN Rotterdam/
QR-Code

Quintis Ristie houdt van eten. En echt niet alleen van de Surinaamse roti. De vrolijkste presentator van de Nederlandse tv is gek op alle smaken. Elke keuken kent echter andere tradities en gewoontes. Wat zijn die do’s en de don’ts? Speciaal voor OPEN Rotterdam verdiepte hij zich in de etiquette van de verschillende eetculturen in Rotterdam. En dat doet hij op een manier zoals hij dat alleen kan: met respect en met humor. Met het infotainmentprogramma QR–Code lapt hij hooguit zijn eigen regels aan de laars.

Aflevering 5 – Quintis leert over do’s and don’t Afghaanse cultuur

Sprookjes bestaan niet? Daar denkt Quintis Ristie na deze aflevering van QR Code net iets anders over. In kleermakerszit eet hij à la Alladin met Matin Borhani in Afsana, het Afghaanse restaurant van Emal Zalmaai, de zwager van Matin. Met het strekken van de benen gaat hij gelijk al buiten zijn boekje. De spierpijn heeft hij voor lief te nemen. De do’s en dont’s in de Afghaanse cultuur zet de beleidsadviseur op het ministerie van Justitie, op zijn twaalfde vanuit Kaboel gevlucht naar Rotterdam, voor hem haarfijn op een rijtje.

Aflevering 4 – Quintis proeft van en leert meer over Oekraïne

De oorlog domineert het nieuws uit de Oekraïne. Vreedzaam als Quintis Ristie is, blijft hij daar ver van weg. Liever heeft hij het met Oksana Savchuk, coördinator van het Oekraïens Huis in Rotterdam, over dat ene liedje waar hij zo vrolijk van wordt. Zingen en dansen, dat doen ze in de Oekraïne vele malen liever dan vechten. De verschillen tussen de Oekraïense en Rotterdamse cultuur legt zij letterlijk op zijn bordje. Hoe brengt Quintis het ervan af tijdens deze smaaktest?

Aflevering 3 – Quintis leert alles over de Oeigoeren

Aflevering 2 – Quintis leert alles over Kameroense gewoontes van Ntjam Rosie

Alleen al van het idee krijgt Ntjam Rosie (geboren in Sonkoe, op haar negende geëmigreerd naar Maastricht en sinds haar negentiende woonachtig in Rotterdam) kortsluiting. Opscheppen doe je niet bij de ander, dooft ze Quintis Ristie’s gretigheid. Hij komt desondanks volop aan zijn trekken tijdens deze aflevering: Ntjam Rosie voedt hem doorlopend met interessante informatie over de Kameroense gewoontes.

Aflevering 1 – De juiste tafelmanieren van Rotterdam

Aflevering 2 – Koffieceremonie

Koffie de meest gedronken warme drank in de wereld. In Ethiopië en Eritrea is het een ware ceremonie die een paar keer per dag plaatsvindt. In het Ethiopisch restaurant Injera in Rotterdam-West sluit Quintis Ristie zich in de tweede aflevering van QR-Code aan bij een traditionele koffieceremonie en leert ondertussen de gewoontes, etiketten en tradities van habischa. Fasiga – de eigenaar van het restaurant – vertelt meer over de koffie ceremonie. Wat neem je mee en hoe gedraag je je? Zie het in Culinair Rotterdam Code!

Aflevering 1 – Respectvol dimsummen met meneer Choy

Wijze lessen van meneer Choy, vicevoorzitter Stichting China Festivals Rotterdam, tijdens de eerste aflevering van QRCode. Laat nooit je stokjes in een rijstkom staan, want je wenst onbedoeld iemand de dood. Hij showt Quintis Ristie hoe hij behendig en respectvol kan dimsummen zonder te morsen en dat het schudden van handen niet de populairste manier van begroeten is in zijn cultuur. Dit en nog meer Qulinaire Rotterdamse Codes zie je deze aflevering.

Aflevering 5 – Quintis leert over do’s and don’…

Aflevering 4 – Quintis proeft van en leert meer…

Aflevering 3 – Quintis leert alles over de Oeig…

Aflevering 2 – Quintis leert alles over Kameroe…

Aflevering 1 – De juiste tafelmanieren van Rott…

Aflevering 2 – Koffieceremonie…

Aflevering 1 – Respectvol dimsummen met meneer …