Raad van State bepaalt hoe het verder moet met nieuw Feyenoord-stadion

Op 1 september buigt de Raad van State zich over het bestemmingsplan voor Feyenoord City. Na vijf jaar ploeteren en honderd miljoen euro aan deels vergeefse investeringen, trok Feyenoord de stekker uit het plan voor een nieuw stadion. Hoe moet het nu verder met de gebiedsontwikkeling?

Het moest de eyecatcher worden van de gebiedsontwikkeling Feyenoord City: een stadion voor 63.000 toeschouwers, oprijzend uit de rivier op dat stuk aangewonnen land. Maar zes jaar na de presentatie van de plannen was er nog altijd geen bouwer die de klus voor een vaste prijs wilde klaren, en ook de financiering was nog niet rond. En dus trok de voetbalclub zelf in april de stekker uit de nieuwbouwplannen.

Niet haalbaar
Toch stopt daarmee de ontwikkeling van Feyenoord City niet. Het gebied moet veel meer worden dan een voetbalstadion alleen. Duizenden Rotterdammers moeten er over een aantal jaar wonen, werken, winkelen en recreëren. Maar door de financiële problemen met het nieuwe stadion en de stappen die de gemeente al heeft gezet staat ook de realisatie daarvan onder druk. Donderdag buigt de Raad van State zich over het bestemmingsplan. In het slechtste geval trekt de hoogste bestuursrechter een streep door het hele bestemmingsplan, omdat het stadion als belangrijkste onderdeel financieel niet haalbaar is. Ook andere ontwikkelingen binnen Feyenoord City lopen dan jaren vertraging op.

Livestream
Mocht het stadion definitief niet doorgaan, dan is een flink bedrag weggegooid. Zowel initiatiefnemer Stadion Feijenoord als ontwikkelaar Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas staken geld in het plan. Ook de gemeente en het ministerie van Binnenlandse Zaken deden voorinvesteringen. De in totaal bijna honderd miljoen euro (zie illustratie) is natuurlijk niet helemaal weggegooid geld. Op de plek van de uitgekochte bedrijven kunnen in plaats van een voetbaltempel ook woningen komen. En ambtelijke kosten zou de gemeente ook voor andere plannen gemaakt hebben.

De zitting van de Raad van State is 1 september te volgen via een livestream op de site van de Raad
van State. Vers Beton en onderzoekscollectief SPIT beantwoorden alvast vier vragen over hoe het nu
verder moet met de gebiedsontwikkeling Feyenoord City.

Lees het hele verhaal van Bram Logger op Vers Beton

Dit onderzoek is een samenwerking van Vers Beton en OPEN Rotterdam en is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de leden van Vers Beton.

Feyenoord City
Hoe zat het ook alweer? In deze explainvideo leggen wij het uit!