De discussie over de bed-bad-broodregeling in Rotterdam brengt de onderlinge spanningen in de gemeenteraad tot een kookpunt. De coalitiepartijen hielden meerdere keren een debataanvraag over de daklozenregeling tegen, maar via een speciale route ging het er donderdagmiddag toch over. En dat zorgde, tijdens de eerste raadsvergadering onder leiding van burgemeester Carola Schouten, voor behoorlijk wat emoties en chaos in de raadszaal.
Wat gaat Rotterdam doen met de ongedocumenteerde daklozen in de stad? Dat is de vraag waar de coalitie en oppositie niet uit lijken te komen. Het kabinet stopt met de financiering van de bed-bad-broodregeling en daarom gaat de opvang sluiten. Waar in andere steden de gemeenten zelf de opvang gaan financieren, wil Rotterdam dat als enige niet. De oppositie is daar niet blij mee.
De oppositie is bang voor de gevolgen van dit besluit. Want wat gebeurt er met deze daklozen, als er geen opvang voor hen is? Net als vorige week, hielden coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en DENK dit tegen. Donderdagmiddag was er dan eindelijk een debat over het onderwerp, nadat het CDA een interpellatie-debat aanvroeg. Tijdens zo’n debat kunnen raadsleden over een specifiek onderwerp vragen stellen aan het college of een wethouder om verduidelijking te verkrijgen, zorgen te uiten, kritiek te geven of juist steun te betuigen. De gemeenteraadsleden van de oppositiepartijen vonden dat wethouder Faouzi Achbar de raad niet goed genoeg geïnformeerd had over het sluiten van de opvang.
Wethouder Achbar geeft toe dat hij de gemeenteraad beter had kunnen informeren over de beëindiging van de opvang, schrijft Rijnmond. Wat hij wel vertelt, is dat de bedden voor ongedocumenteerde daklozen tot het eind van het jaar beschikbaar blijven. Maar, er worden geen nieuwe begeleidingstrajecten meer opgestart. “Je kunt die trajecten niet meer afmaken”, legt Achbar uit.
Rotterdam heeft nu nog bij twee hulporganisaties 45 simpele opvangplekken voor mensen zonder geldige verblijfspapieren. Die hebben dan niet alleen een dak boven hun hoofd, ze krijgen indien nodig ook medische zorg, en begeleiding bij bijvoorbeeld het opnieuw doen van een asielaanvraag. Ook wordt gewerkt aan hun vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst, indien mogelijk.
In september ging OPEN Rotterdam langs bij een van deze locaties. Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt is ontevreden over het besluit om de financiering te stoppen.
Er is ook een groep van zo’n tien mensen die er lichamelijk zó slecht aan toe zijn dat ze een leven op straat misschien letterlijk niet overleven. Voor hen wordt er iets geregeld, belooft de wethouder. Er komt voor hen een maatwerkoplossing, ook na 1 januari. De kosten daarvan wil hij neerleggen bij het Rijk. Gesprekken daarover lopen nog.
Lees een uitgebreider verslag van de raadsvergadering bij mediapartner Rijnmond.