Rainbow Coalition Rotterdam haalt hard uit naar Feyenoord

De Rainbow Coalition Rotterdam maakt een statement naar aanleiding van de bekladding van het COC met anti-lhbti+ leuzen op 12 september. Met het statement roept de coalitie de Rotterdamse samenleving op om zich af te zetten tegen anti-lhbti geweld en om de veiligheid van deze groep te waarborgen. Ook vinden ze dat dit soort acties bestraft moeten worden. Daarbij wordt voetbalclub Feyenoord gevraagd een concreet en hard standpunt in te nemen tegen lhbti+ haat van hun supporters.

Meer dan alleen een incident
“Het belangrijkste aan het statement is de oproep om iets te doen aan het geweld. We zien door allerlei incidenten dat de tolerantie juist meer lijkt af te nemen dan toe te nemen,” vertelt Petra de Jong van Doorbraak Rotterdam. De incidenten waar De Jong naar refereert zijn onder andere de bekladding van het COC en een Rotterdamse sportschool, het viraal gaan van een foto van Feyenoord-supporters met een verbrande regenboogvlag en verschillende geweldsincidenten in en buiten Rotterdam. “Het gaat erom dat gezien wordt dat dit niet zomaar vandalisme en geweldsincidenten zijn, maar dat er een heel verhaal van haat jegens een bepaalde groep achter zit. Want dat is wat het zijn; hate crimes.” Petra geeft aan dat de coalitie hoopt dat er meer aandacht komt en dat er vaker ingegrepen wordt door organisaties, het stadsbestuur en ook de inwoners van Rotterdam. “Vanuit de gemeente kan er bijvoorbeeld bewaking neergezet worden bij het COC, om te laten zien dat dit gedrag niet getolereerd wordt. En het is ook belangrijk dat Rotterdammers hun mond open doen op het moment dat er grenzen overschreden worden.”

Feyenoord moet duidelijk zijn
In het statement wordt er ook direct gericht aan de voetbalclub Feyenoord. “Als je nu naar de website van Feyenoord, is er helemaal niets te zien. Ze zouden op zijn minst een statement of een regenboogvlag kunnen plaatsen.” Het is volgens Petra aannemelijk dat de bekladding van het COC volgt op de oprichting van De Roze Kameraden, de lhbti+ supportersclub van Feyenoord, waar een kleine groep extremere Feyenoord-supporters met afkeer op reageerden, onder andere met de eerder genoemde virale foto. Hoewel de club heeft aangegeven een stadionverbod te overwegen voor personen die betrokken zijn bij anti-lhbti+ incidenten, mochten zij erachter komen wie daarbij betrokken zijn, is dat volgens de coalitie nog niet genoeg. “Feyenoord moet duidelijk maken dat zij tegen elke vorm van het anti-lhbti+-sentiment zijn, want de mensen die dit doen profileren zich als Feyenoordsupporters.

De Rainbow Coalition Rotterdam startte als een gelegenheidscoalitie voor de contra-demonstratie tegen het protest van de extreemrechtse groepering Voorpost bij Ahoy Rotterdam tijdens het Eurovisie Songfestival. Zo ontstond er een band tussen de verschillende groepen en sindsdien presenteren zij zich als de Rainbow Coalition Rotterdam bij verschillende kwesties. Het statement is op dit moment enkel te ondertekenen door organisaties, of en wanneer het te ondertekenen is door individuen is nog onduidelijk.

Rainbow Coalition Rotterdam = AFA Rotterdam, Doorbraak Rotterdam, BIJ1 Rotterdam, ROOD Rotterdam, Dwars Rotterdam, KONTRA Rotterdam, Expreszo.