Ranfar Kouwijzer is kersverse predikant bij de Pauluskerk

Het valt meteen op als je het station uitloopt: de Pauluskerk. Dit bijzondere gebouw is meer dan alleen een kerk, het fungeert namelijk ook als daklozenopvang. Ranfar Kouwijzer neemt ons mee op zijn dag als kersverse predikant-directeur en laat ons zien wat er achter de deuren gebeurt.

Na twaalf jaar het gezicht te zijn van de Pauluskerk, gaf voormalig predikant Dick Couvée vorige week het stokje over aan Ranfar Kouwijzer. Kouwijzer heeft in Haarlem bij Stem in de Stad al jaren ervaring met de daklozenzorg en deze groeiende problematiek ligt hem dicht bij het hart. ‘Ik kan er soms echt boos van worden. Gelukkig kan ik die emotie gebruiken om tot actie over te gaan.’ vertelt hij.

Als predikant bij de Pauluskerk voorziet Kouwijzer niet alleen van kerkdiensten, hij is namelijk ook een aanspreekpunt. Zo verbindt hij naar eigen zeggen ‘verschillende lagen van de samenleving’ zoals organisaties, de gemeente, vrijwilligers en mensen die het nodig hebben. ‘De hulp die wij bieden passen we aan op de persoon die bij ons aanklopt. Daarnaast is het ook belangrijk dat we de problemen die wij tegenkomen ook kenbaar maken bij de gemeente en de samenleving.’ stelt hij. Een andere taak waar de kerk zich mee bezig houdt, is dan ook het zichtbaar maken van daklozenproblematiek.

In de kerk bevinden zich een kledingwinkel, waar mensen voor weinig warme kleding kunnen kopen, en een huisartsenpraktijk waar mensen zonder papier terecht kunnen. Daarnaast zijn er pakweg twintig slaapplekken, maar overdag zijn er ook veel mensen die komen opwarmen of wat komen eten. ‘Dit zijn natuurlijk de eerste levensbehoeften.’ vertelt Kouwijzer. ‘Maar tot rust komen hoort er ook bij. Daarom bieden we ook verschillende activiteiten zoals meditatie, muziek maken of schilderen.’

Een opkomend probleem zijn de vele Oost-Europeanen die naar Nederland komen voor werk. Vaak gaat dat samen met onderdak, dus als dat werk stopt, verliezen zij ook hun huis. Bij de Pauluskerk is dat een aandachtspunt waar ze de komende tijd meer op willen richten. Dat betekent niet dat er geen Nederlanders hulp zoeken bij de kerk, iedereen is welkom.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat