Rapgroep YSG uit Hoogvliet haalt herinneringen op tijdens nostalgisch weerzien

Als je tussen 2001 en 2007 naar rap en hiphop luisterde, dan moet je gehoord hebben van de rapgroep YSG uit Hoogvliet. De acht jongens, toen allemaal tussen de 14 en 18 jaar, waren in de jaren nul supersterren in Rotterdam en daarbuiten. Ondertussen is de rapmicrofoon bij de meeste leden aan de wilgen gehangen en leven de mannen een rustig bestaan met vrouw en kinderen. Toch blijven de herinneringen levend en denken ze na over een eventuele comeback.
De jongens leerden elkaar rond het jaar 2000 kennen bij voetbalclub Rijnmond Hoogvliet Sport. Naast de liefde voor voetbal, ontdekten ze ook een andere gezamenlijke interesses: muziek. In de kamer van D’Angelo, beter bekend als ‘Khillakeezy’, werd al snel een eerste nummer opgenomen, geïnspireerd op hun Amerikaanse helden ‘No Limit Soldiers’.

De cassettebandjes, met onder andere het nummer ‘Hot Boyz’ erop, gingen al snel rond in Hoogvliet. Zo ging het balletje rollen. Kort daarna besloten de jongens verder te gaan in het Nederlands en werden nummers als ‘Kaka Sma’, ‘Boyz zijn Kaki’ en ‘Spelen met gevoelens’ populair in Hoogvliet en omstreken.

Echt rijk werd de groep niet van hun muziek. “Het meeste wat ik ooit heb gekregen is 75 euro per persoon voor een optreden. Dat geld gaven we ook gelijk in dezelfde discotheek weer uit”, aldus Runell, lid van de groep en inmiddels vader van een dochter. “Tegenwoordig gaat het meer om geld, maar wij deden het echt omdat we het leuk vonden”, vult Killahkeezy aan. Hij zit nog altijd in de rapscene, onder meer als zogenoemde ‘hypeman’ voor rapper Hef.

De groep is nog steeds erg hecht en haalt vaak samen herinneringen op aan de mooie tijd. De meeste van de toenmalige leden leven tegenwoordig een rustiger bestaan als gezinsman. Toch blijft een comeback kriebelen.

Terug in de tijd met de klassiekers van YSG? Je kunt het hele oeuvre vinden op het YouTube-kanaal van de groep.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat