Replica VOC-ship ‘De Halve Maen’ onderdeel van Delfshaven400

De haven in Historisch Delfshaven wordt sinds een week gesierd door de ‘Halve Maen’, een replica van het zeventiende-eeuwse VOC-schip dat in 1609, met Henry Hudson, de oversteek maakte naar de ‘Nieuwe Wereld’. Het museumschip is onderdeel van Delfshaven400; het festival waarmee de historie van Delfshaven gevierd wordt. Het festival moest vanwege het coronavirus uitgesteld worden, waardoor het schip nu in de Achterhaven ligt zonder de festival-context.

Precies vier eeuwen geleden vertrokken de Pelgrimvaders vanuit Delfshaven naar de ‘Nieuwe Wereld’.Die gebeurtenis maakte niet alleen het Rotterdamse gebied onderdeel van de wereldgeschiedenis, maar gaf ook de aanzet voor de wereld zoals we die nu kennen. Het festival Delfshaven400 besteedt in vier weekenden, met elk een ander thema, aandacht aan de geschiedenis van het stadsdeel.

Door de maatregelen rondom het coronavirus is het programma verplaatst naar 2021, maar volgens de woordvoerder van het festival zijn er genoeg activiteiten die wel door gaan. Zo komt in juli de app TimeTransit, waarmee Rotterdammers door het Historisch Delfshaven van 400 jaar geleden kunnen lopen en naar verhalen van vroeger en nu kunnen luisteren. “Er zijn tentoonstellingen en exposities, ook in de buitenruimte; allemaal dingen die mensen op eigen gelegenheid kunnen doen. En natuurlijk het museumschip De Halve Maen, waar we de maatregelen sowieso kunnen naleven,” aldus de woordvoerder.

Zonder context
Dat de Halve Maen nu in de Achterhaven ligt doet aardig wat stof opwaaien op sociale media. Zo zou het schip een ‘verheerlijking van de VOC’ zijn, is het ‘te veel een leuke attractie’ en is het ongepast dat er aan de mast van het schip een prinsenvlag wappert. De woordvoerder van Delfshaven400 begrijpt de vragen die het schip oproept en de lastige timing: “Het schip ligt er niet om gevierd te worden, maar juist om te laten zien dat dit een onderdeel van de geschiedenis is. Het ligt er nu ook zonder de context van het festival; het schip is niet iets om trots op te zijn, maar wel onderdeel van hoe de wereld gevormd is.” Op vrijdag 12 juni opent Wethouder Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) het museumschip, waarna de Halve Maen tot 7 augustus toegankelijk is voor bezoekers.

Het gehele programma van Delfshaven400 is nog niet bekend; elke dag wordt het programma op de website aangevuld met ‘corona-proof’ activiteiten. Veel van de activiteiten zijn namelijk initiatieven uit de wijk, waarvan de initiatiefnemers nog onderzoeken hoe de activiteit corona-proofed kan worden.

De Halve Maen is rond 1605 gebouwd, waarschijnlijk als kaapschip, maar het diende tussen 1606 en 1608 als vrachtschip voor de Moedernegotie, de handel in graan en hout rond de Oostzee. In 1609 vaarde het als ontdekkingsschip naar Noord-Amerika, met Henry Hudson (Hudson River, New York) aan boord. Dertig jaar geleden maakte Andrew A. Hendricks, een nakomeling van Hudson, de replica die vandaag in Delfshaven ligt.

Foto: Delfshaven400

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat