RET-Reiziger betaalt achteraf voor gemaakte reis

RET-reizigers kunnen sinds gisteren achteraf betalen voor hun gemaakte reizen. Reizigers hebben geen saldo meer op hun OV-chipkaart nodig maar krijgen aan het einde van de maand een factuur opgestuurd. Het reisbedrag wordt dan automatisch van de bankrekening afgeschreven. Daarnaast kunnen reizigers die niet hebben uitgecheckt dit zelf herstellen voordat het geld afgeschreven wordt. 

De RET hield afgelopen zes maanden samen met OV-chipkaart producent Translink een pilot onder 200 reizigers om deze nieuwe betaalwijze te testen. De pilot was zo succesvol dat de RET reizen op rekening voor al haar klanten mogelijk maakt. Dit jaar nog kunnen 1.000 reizigers zich aanmelden voor het nieuwe betaalsysteem. Vanaf januari 2015 is het voor alle RET reizigers toegankelijk.

Algemeen directeur van de RET Pedro Peters: “Tijdens de pilot bleek dat reizigers vooral enthousiast zijn over het gebruiksgemak van het achteraf betalen. Geen zorgen over onvoldoende saldo, gebrek aan kleingeld en gesloten poortjes. Daarnaast krijgt de reiziger meer overzicht in de maandelijkse OV-kosten met een factuur”. 

De nieuwe betaalwijze biedt nog een belangrijk voordeel: “Het wordt zo heel eenvoudig om een vergeten uitcheck te herstellen. Klanten kunnen zelf online alsnog uitchecken. Als reizigers dit vergeten ontvangen zij een waarschuwing op de factuur. Zo kan een gemiste uitcheck alsnog achteraf online gecorrigeerd worden”, aldus Peters.

Komende drie maanden kunnen 1.000 RET reizigers zich aanmelden via ret.nl/abc. Vanaf januari kunnen alle RET reizigers gebruik maken van het nieuwe betaalsysteem.