RET voor behoud van vervroegd pensioen: ‘Op je 67e wil je niet nog achter agressief grut aan’

RET-medewerkers legden dinsdag tussen 04.00 en 09.00 het werk neer om te pleiten voor het behoud van de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). Door de RVU-regeling kunnen mensen met een zwaar beroep, waaronder OV-medewerkers, tot drie jaar eerder stoppen met werken. Deze regeling loopt echt volgend jaar af en een structurele oplossing vanuit het kabinet blijft vooralsnog uit. Zorgwekkend, vindt Henk Lansink, voorzitter van VOR, de vakbond van de RET: ‘Het gaat mensen opbreken.’

En dat is zorgwekkend, vindt Henk Lansink, voorzitter van VOR, de vakbond van de RET. “Iedereen die nu al veertig jaar aan een stuk door werkt, moet ineens nog drie jaar extra door werken. Nachtdiensten, doorwerken tot half drie ‘s nachts, ‘s morgens om vier uur je bed uit… Als je jong bent gaat dat allemaal nog wel, maar na dertig of veertig jaar aan een stuk door werken, wordt dat wel echt een ding. Het gaat je gewoon opbreken.”

En het zijn niet alleen de vroege of late diensten die lastiger worden voor medewerkers op leeftijd, het zijn ook de situaties waarmee zij te maken krijgen. Door de toenemende agressie tegen OV-medewerkers, en de mate van agressie, is het lang niet altijd een veilige werkomgeving om in te werken. “Als je 67 bent, heb je geen zin om nog achter jong agressief grut te moeten gaan.”

Staking
Met de huidige RVU-regeling wordt dit voorkomen; mensen die een zwaar beroep hebben, hebben de kans om tot drie jaar eerder te stoppen met hun werk. Voor de laatste jaren tot hun pensioen, krijgen zij maandelijks een uitkering. Waar nodig kunnen zij deze aanvullen met hun pensioen. Een regeling waar veel gebruik van wordt gemaakt, zo weet Lansik. “Door de RET zijn er afspraken gemaakt over een maximaal aantal mensen die er jaarlijks gebruik van kan maken, zodat er niet in een keer een hele grote groep mensen wegvalt. Maar dat maximaal aantal mensen wordt elk jaar bijna wel gehaald.”

Als er geen oplossing komt voor het wegvallen van de RVU-regeling, kan dat volgend jaar echter niet meer. Mensen met een zwaar beroep moeten dan doorwerken tot de pensioenleeftijd, wat in 2024 op 67 jaar ligt. Om aan het kabinet het belang van de regeling duidelijk te maken, staakte het stadsvervoer dinsdag tijdens de ochtendspits. Een staking waar Lansik met een tevreden gevoel op terugkijkt: “Het is goed verlopen. Natuurlijk waren de passagiers de dupe, maar dat is soms even niet anders.”

Ziekmelden
Voor nu kunnen de vakbonden niet heel veel meer doen dan wachten tot het volgende gesprek met het kabinet. Maar als de regeling niet verlengd wordt, sluit Lansik niet uit dat er meer stakingen zullen volgen. “De regeling is echt belangrijk. Als die wegvalt, gaan meer en meer mensen zich ziek melden. Het ziekteverzuim is nu al bizar hoog, maar mensen gaan het gewoon niet trekken.”