Re:VERSION

Het audiovisuele online platform Re:VERSION geeft lokale, nationale en internationale artiesten de kans om een akoestische versie van één of meerdere van hun nummers te spelen. Deze optredens worden live in één shot opgenomen. Rotterdam is als stad een integraal onderdeel van de video. De gedachte hierachter is om de muzikale performance uit de concert-omgeving te halen en in een alternatieve setting te plaatsen. Dit resulteert in een intieme live sessie die op filmische wijze wordt vastgelegd en de akoestiek van de omgeving meeneemt. Bekijk alle live sessies via:   www.reversion.tv


 

Re:Version #10
De Rotterdamse band Crying Boys Cafe heeft zelf een locatie uitgekozen voor een intieme sessie met Re:VERSION. Het Muziekpaviljoen aan het Rondoplein krijgt op een grauwe winterdag plots een exotisch tintje dankzij de melancholische indiepop van dit charmante viertal. In de jaren zestig werden er veel pleinconcerten georganiseerd in deze koepel. Wat dat betreft past de uitvoering ‘I Was A Singer’ perfect bij de locatie. Het is bijna alsof zanger Jasper Hupkens geesten van weleer oproept om samen het verdriet en geluk te bezingen.

De palmboom

Hupkens vertelt schrijver Jerry Hormone (Het is maar bloed) dat verdriet en geluk eigenlijk niet los van elkaar bestaan. Vandaar dat Crying Boys Cafe ook altijd die palmboom meesleept, waar ze ook mogen spelen. ‘Een vriend van mij in Amsterdam zei een keer: “exotisch” dat is verlangen naar iets verders, zonder dat je echt weet wat het is’, legt Hupkens uit. ‘Het heeft vooral te maken met dat je ergens bent waar het niet tof is. Dat je verlangt en droomt naar iets anders.’ Debuutalbum ‘The Keys Not The People’ staat gepland voor het najaar.

 

I Was A Singer

In 1929 werd de eerste muziektent op Heijplaat gesticht door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Tien jaar later, in 1939, werd de muziekkoepel officieel geopend bij de geboorte van Prinses Beatrix. De plek verloederde in de jaren zestig toen de belangstelling voor openluchtmuziek aan het Rondoplein in die tijd afnam. 

 

Pakweg een halve eeuw later doet Crying Boys Cafe hier een prachtige uitvoering van ‘I Was A Singer’. Het liedje staat op EP CAFE, dat sinds vorige week in beperkte oplagen van 500 stuks beschikbaar is via Rotterdams vinyllabel Final 500. De titel ‘I Was A Singer’ krijgt nog een extra lading zodra je stilstaat bij de hoeveelheid zangers en zangeressen die hier door de decennia heen hebben gestaan. De koepel is in 2005 opnieuw gerestaureerd.

Re:Version #9
De nieuwste Re:VERSION-sessie staat in het teken van Amsterdams indierocktrio Bombay. Voorafgaand aan de show op Lichtschip V11 afgelopen december speelde Bombay het liedje ‘Bored’, een nummer afkomstig van het nieuwe album Show Your Teeth. Geheel in de geest van ‘Bored’ zingt zanger/gitarist Mathias Janmaat languit liggend op de bank, alsof hij thuis in zijn eentje ligt te pingelen. Hier word hij echter op volle kracht vergezeld door bassist Gijs Loots en drumster Lisa Ann Jonker.

Gedaanteverwisselingen

Vorige keer dat Janmaat voor de lens van Re:VERSION stond, speelde zijn band nog onder de naam Bombay Show Pig. Sindsdien heeft Bombay zich door meerdere tussenfasen geworsteld: het vertrek van Linda van Leeuwen en tegelijkertijd de komst van Loots en Jonker. Op Show Your Teeth heeft Bombay met succes een nieuwe naam, nieuwe bezetting en belangrijker nog, een nieuw geluid aangemeten. ‘Bored’ is bijvoorbeeld zo’n wild, springerig liedje dat lonkt naar de grunge-tijdperk van de jaren negentig. “(De muziek) is nu wat meer jaren negentig, zeker!”, beaamt Janmaat. Een beetje roestig, een beetje rafelig, maar nog altijd drijvend op een aanstekelijke melodie die zich achteloos in het hoofd nestelt. 

 

The boat that rocks

Wat dat betreft is het Lichtschip V11, een drijvend restaurant-annex-clubzaal, een passende locatie voor deze sessie. De V11 heeft net als Bombay een aantal drastische gedaanteverwisselingen gekend. Van 1951 tot 1988 werd de V11 ingezet door de Engelse vaarwegmarkeringsdienst Trinity House. In 1995 besloot een ondernemer uit Katwijk het schip naar de Waalhaven te slepen. Na meerdere restauratiebeurten is de V11 naast populaire eetgelegenheid tegenwoordig een hotspot voor livemuziek. Tijdens ons interview vraagt Mathias nog: “Gaat het hier ook écht heen en weer? Ik word heel snel zeeziek namelijk…”

 

Uitzending

Woensdag 24 is de clip exclusief te bekijken op OPEN Rotterdam. Vanaf 25 februari is de gehele sessie en het bijbehorende interview ook te zien via www.reversion.tv

 

Uitzending gemist