Revolutionaire Eenheid vraagt naar vastgoedbezit raadsleden: ‘We zijn dit soort clubs niks verschuldigd’

De Revolutionaire Eenheid is een onderzoek gestart naar het vastgoedbezit van raadsleden. De communistische organisatie probeert zo inzicht te krijgen ‘hoe de belangen van de stad werken’. Vooralsnog vangen ze bij de meeste Rotterdamse fracties bot; slechts drie partijen hebben gereageerd. VVD en Leefbaar Rotterdam zijn zeker niet van plan deze informatie zomaar prijs te geven en zetten vraagtekens bij de intenties van de Revolutionaire Eenheid.

De Revolutionaire Eenheid is een organisatie die zich inzet voor de ‘totale omverwerping van het kapitalisme’, zo is te lezen op de website van de eenheid. Sinds een paar maanden onderzoeken ze of Rotterdamse raadsleden vastgoed bezitten en zo ja wat? “Om inzichtelijker te krijgen hoe de belangen in de stad werken, willen we graag zicht hebben op het vastgoed dat Rotterdamse raadsleden bezitten”, vertelt Eenheid-lid Bob Sneevliet. “We willen zien of zij zelf verhuren.”

In een brief aan de veertien Rotterdamse lokale partijen waarin geïnformeerd wordt naar het vastgoedbezit van Rotterdamse raadsleden, komt maar van drie partijen antwoord. Zorgelijk, vindt Sneevliet: “Bij veel Rotterdammers leeft het sentiment dat lokale politici met het woonbeleid vooral hun eigen belang dienen. Dat vraagt om transparantie van de lokale politiek”, vertelt Sneevliet, lid van het communistische gezelschap.

Vraagtekens
Pascal Lansink-Bastemeijer, fractievoorzitter VVD, snapt niet zo goed waarom zij deze informatie opvragen. “Ik vind de vraag niet heel relevant. Het heeft niet zoveel zin om een heksenjacht op gemeenteraadsleden te openen, lijkt me. Niet iedereen die meer panden dan zijn eigen pand heeft, is een slechte verhuurder. Maar voor dat idee ben ik wel bang.”

Ook Leefbaar Rotterdam laat weten niet in te gaan op het verzoek. “Wij zijn dit soort obscure clubjes niets verschuldigd. Wat voor activa mensen binnen onze partij hebben, is privé-bezit. Wie weet wat raadsleden daarmee doen; misschien hebben ze een laagdrempelige zorginstelling. Het is een beetje plat om te zeggen dat iemand die een huis bezit, de woningmarkt op slot zet. Het lijkt op een schreeuw om aandacht. Maar hier ga je de wereld niet mee redden.”

Openbaar of niet?
Een aantal van de leden van Revolutionaire Eenheid gaat sinds een jaar strijd aan tegen huisjesmelkers op Rotterdam-Zuid. Zij vinden dat raadsleden verplicht zijn om nevenfuncties kenbaar te maken om belangenverstrengeling te voorkomen. “Maar er is niks te vinden over bijvoorbeeld hun vastgoedportefeuille of de aandelen die zij bezitten”, merkt Sneevliet. “Vaak staat vastgoed dat verhuurd wordt namelijk op een ander soort naam. Dat opvragen bij de KvK en vervolgens checken in het kadaster (register waarin vastgoed op naam staat) kost per zoekopdracht, 75 euro per naam per keer. Dat maakt dat het nagaan van alle gemeenteraadsleden rond de 3000 euro kost.”

Alle Rotterdamse partijen hebben een mail gekregen van de Revolutionaire Eenheid met de vraag of een van de raadsleden investeert in Rotterdams vastgoed. Daar blijft het niet bij. Ze willen ook weten of de lokale politici naast hun eigen huis nog meer vastgoed bezitten. “Of dat ze verhuren en of ze beleggen in de woningmarkt. Tot nu toe hebben alleen de PvdD, Volt en Bij1 op alle drie vragen ‘nee’ te kunnen zeggen. Met de SP geeft aan niet mee te werken en van de rest hebben we nog niks terug.”

Volgens de griffie van VVD is er geen verplichting om informatie hierover openbaar te maken. “Ik heb dit advies opgevolgd”, vertelt Lansink-Bastemeijer. “Ik heb niks te verbergen, maar vind niet dat je hiermee raadsleden lastig moet vallen. Als er ‘revolutionair’ in je naam staat, word ik angstig. De uitkomst van het delen van je gegevens heb je niet in handen. Openbare gegevens kunnen criminelen ook zien en dat lijkt me niet goed voor de veiligheid van de raadsleden.”